“Vi är inte emot en fiskväg i Billsta”

Här vid dammen ovanför kraftverket i Billstaån tar det stopp för alla fiskar som vill vandra uppåt för att leka och föröka sig.

Östersundsposten rapporterade nyligen om Jämtkrafts ovilja att anlägga en fiskväg i samband med sin ombyggnation av Billsta kraftverk. Jämtkraft kontrade med ett pressmeddelande om sitt gedigna miljöarbete och högt ställda ambitioner inom miljöområdet. Till Fiskejournalen säger Jämtkraft att de inte är emot en fiskväg – bara de slipper betala den.
När Jämtkraft ansökte om att få riva Billsta kraftverk söder om Östersund och istället bygga ett nytt, tändes ett hopp hos många miljöintressenter om att öringen åter skulle få vandra upp till sina forna lekområden. Nästa år startar rivningen och då finns chansen att samtidigt bygga en fiskväg.
Men i Östersundsposten deklarerar Jämtkraft öppet att de inte har någon nytta av en fisktrappa. I artikeln höjs många kritiska röster mot bolaget och dess motstånd till fiskväg. En av kritikerna är Kammarkollegiet som i domstolsförhandlingarna tyckte att Jämtkraft borde följa den moderna miljöbalken. Den kräver bästa möjliga teknik, det vill säga en fungerande fiskväg. Två sakkunniga ledamöter i miljödomstolen höll med, men den tredje, domaren Jim Emilsson, bestämde att Jämtkraft skulle få tillstånd att bygga utan fiskväg. Hans argument: ”Eftersom ingen fisk har kunnat vandra förbi kraftverket under alla dessa år kommer nybygget i alla fall inte att göra saken värre.”
Akut hotad
Ordföranden i Storsjöns fiskevårdsområde, Sven-Ola Öhlund, är förvånad och besviken. Han berättar för Fiskejournalen att Billsta-öringen är akut hotad, eftersom den bara kan leka nedanför kraftverket. Ombyggnaden är ett allvarligt hot mot lekmöjligheterna.
– En fiskväg är troligtvis räddningen för den unika öringstammen. Om Jämtkraft någon gång skall ta ett miljöansvar så är det nu, säger Öhlund.
Höga ambitioner
Jämtkraft har nu bemött Östersundspostens artikel med ett pressmeddelande, där bolaget deklarerar sina högt ställda ambitioner inom miljöområdet. Man skriver även att en dialog förs med intresserade parter “… för att utreda förutsättningar för att återskapa vandringsvägar för fisk i Billstaån.
Fiskejournalen kontaktar pressansvarige Anders Rubensson för att Jämtkraft ska få utveckla vad de menar med sina ambitioner:
– Det är ju så många som hävdar saker och ting, som du kanske såg i den där artikeln i ÖP. Att en fisktrappa skulle gynna fisket och si och så, men det finns ju inga studier eller underlag som visar oss det ena eller andra.
Så det blir alltså ingen fiskväg?
– Vi är öppna för att diskutera frågan. Vi har ingenting emot fiskvägar, tvärtom. Men i dagsläget är inställningen att vi inte kommer att bekosta den.

I morgon tittar vi närmare på Jämtkrafts övriga kraftverk och vilka som har fiskvägar.
Här
hittar du artikeln om Billsta från Östersundposten.
Jämtkrafts pressmeddelande hittar du här.
Har du några egna erfarenheter av Jämtkraft och deras miljöengagemang?
Kontakta oss eller kommentera i fältet nedan.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!