”Greenpeace gör bort sig”

Borlänge Energi toppar Greenpeace rankinglista. De har sju kraftverk, men inte fiskväg i någon av dem.

I går publicerade miljöorganisationen Greenpeace en rankinglista över elbolag. Bland de företag som får högsta betyg finns dock flera miljösyndare.
De som får bäst betyg i Greenpeace rankinglista använder enbart förnybar energi (ex. sol-, vind- och vattenkraft) och framställs som miljövänliga. Man har dock bortsett från det faktum att flera av elbolagen som toppar listan helt saknar fiskvägar vid deras vattenkraftverk.
Enligt Martina Krüger, energipolitiskt ansvarig för Greenpeace, så är listans syfte att enbart visa bolagens elmix. Någon övrig information om hur miljöanpassade kraftbolagen är har de inte haft tillgång till då listan sammanställdes.
– Vi har enbart utgått från den information kraftbolagen lämnat till oss.
Detta är något som Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind beklagar.
– Jag är själv medlem i Greenpeace och tycker att organisationen gör mycket bra, men nu har de gjort bort sig ordentligt. Bland de topprankade bolagen finns nämligen flera företag som är att betrakta som rena rama miljöbovar, säger Martin.
Flera företag som är topprankade på listan bidrar direkt till att försämra den biologiska mångfalden i våra vattendrag. Här några exempel:
Åsele kraft, har 2 kraftverk, men inga fiskvägar.
Borlänge energi, har 7 kraftverk, men inga fiskvägar.
Gävle energi, 7 har kraftverk, men inga fiskvägar.
Kvänum energi, har ett kraftverk, men utan fiskväg.
Mälarenergi försäljning, har 41 anläggningar, men bara en fiskväg.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg säger att det dock finns några bolag på listan som faktiskt tar ansvar:
– Tranås Energi och Falkenberg Energi är sådana exempel och de borde uppmärksammas i positiva ordalag.
Här hittar du Greenpeace rankinglista.

Fiskvägar:
Att bygga fiskvägar och bättre intagsgaller till kraftverkens turbiner så fisk slipper bli fiskfärs är exempel på teknik som finns tillgänglig för kraftbolagen, berättar Peter Rivinoja, fil.dr. i fiskbiologi på SLU
– Fiskvägar för upp- och nedströms vandring innebär enorma förbättringar för den biologiska mångfalden genom att fisk kan fortplanta sig och överleva passagerna förbi kraftverken.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess miljökonsekvenser? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!