12-åring slog nytt rekord för paddtorsk

Jacob Folin med sitt nya svenska rekord - en paddorsk på 603 gram. Foto: Sportfiskarna

Den 4:e juli 2017 var en solig dag på västkusten. 12 årige Jacob Folin var ute med sina syskon och föräldrar i skärgården och fiskade, men hade nog inte väntat sig att det snart skulle nappa ett nytt svenskt rekord. Läs här Jacobs berättelse om fångsten.

”Vi var ute hela familjen och bottenmetade på ön Trinisla i Fjällbacka skärgård. Vi har ett ställe på södra sidan av ön där det är tvärdjupt ända intill klippan så där brukar vi lägga till med båten och fiska både från klippan och ståendes i båten. Vi brukar vanligtvis få berggylta och torsk som kan vara i ganska bra storlek, 1-2 kg, så det var det vi fiskade efter. Vi bottenmetar med strandsnäcka på kroken. Botten är väldigt stenig och ojämn där vi fiskar så det är lätt att fastna i botten, men fiskarna verkar trivas där. Vi hade väl fiskat ett par timmar och fått några torskar och någon berggylta när jag kände att jag hade fastnat i botten igen. Jag ryckte till och lyckades få loss det och när jag sänkte ned igen så märkte jag att jag kom lite djupare ned än jag var tidigare. Hugget kom nästan omedelbart och det kändes som att det var en stor fisk som högg. När jag sen började veva upp den så kändes den inte så stor längre. När jag fick upp den så ropade jag direkt på mina brorsor och mina föräldrar att jag har fått någon jättekonstig fisk! Pappa kollade på den och kände igen den som en paddtorsk som han hade fått en gång själv för många år sedan. Han trodde att denna var nog ovanligt stor för att vara en sådan.

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor…

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor, den måste tas hem för vägning! Vi har ingen våg i stugan så vi bestämde oss för att ta med fisken in till ICA i Hamburgsund för att se om vi kunde få den vägd där. Vi fick hjälp av en kille som jobbade på ICA och som vägde den på deras brevvåg. Vågen visade på 603 gram, vilket betyder nytt svenskt rekord! Vilken drömfångst jag hade fått!”

Fisken var 33 cm lång vilket är 2 cm längre än den förra rekordfisken som vägde 566 gram och fångades av Alexander Lindell Svensson i juni 2016. Ett år höll det förra rekordet. Nu återstår att se om Jacobs rekord står sig längre än så. Paddtorsken kan bli mycket tyngre än så här, det norska rekordet lyder 918 gram.

Hans Lindqwist

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!