12-åring slog nytt rekord för paddtorsk

Jacob Folin med sitt nya svenska rekord - en paddorsk på 603 gram. Foto: Sportfiskarna

Den 4:e juli 2017 var en solig dag på västkusten. 12 årige Jacob Folin var ute med sina syskon och föräldrar i skärgården och fiskade, men hade nog inte väntat sig att det snart skulle nappa ett nytt svenskt rekord. Läs här Jacobs berättelse om fångsten.

”Vi var ute hela familjen och bottenmetade på ön Trinisla i Fjällbacka skärgård. Vi har ett ställe på södra sidan av ön där det är tvärdjupt ända intill klippan så där brukar vi lägga till med båten och fiska både från klippan och ståendes i båten. Vi brukar vanligtvis få berggylta och torsk som kan vara i ganska bra storlek, 1-2 kg, så det var det vi fiskade efter. Vi bottenmetar med strandsnäcka på kroken. Botten är väldigt stenig och ojämn där vi fiskar så det är lätt att fastna i botten, men fiskarna verkar trivas där. Vi hade väl fiskat ett par timmar och fått några torskar och någon berggylta när jag kände att jag hade fastnat i botten igen. Jag ryckte till och lyckades få loss det och när jag sänkte ned igen så märkte jag att jag kom lite djupare ned än jag var tidigare. Hugget kom nästan omedelbart och det kändes som att det var en stor fisk som högg. När jag sen började veva upp den så kändes den inte så stor längre. När jag fick upp den så ropade jag direkt på mina brorsor och mina föräldrar att jag har fått någon jättekonstig fisk! Pappa kollade på den och kände igen den som en paddtorsk som han hade fått en gång själv för många år sedan. Han trodde att denna var nog ovanligt stor för att vara en sådan.

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor…

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor, den måste tas hem för vägning! Vi har ingen våg i stugan så vi bestämde oss för att ta med fisken in till ICA i Hamburgsund för att se om vi kunde få den vägd där. Vi fick hjälp av en kille som jobbade på ICA och som vägde den på deras brevvåg. Vågen visade på 603 gram, vilket betyder nytt svenskt rekord! Vilken drömfångst jag hade fått!”

Fisken var 33 cm lång vilket är 2 cm längre än den förra rekordfisken som vägde 566 gram och fångades av Alexander Lindell Svensson i juni 2016. Ett år höll det förra rekordet. Nu återstår att se om Jacobs rekord står sig längre än så. Paddtorsken kan bli mycket tyngre än så här, det norska rekordet lyder 918 gram.

Hans Lindqwist

Annons
AKTUELLT

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!