12-åring slog nytt rekord för paddtorsk

Jacob Folin med sitt nya svenska rekord - en paddorsk på 603 gram. Foto: Sportfiskarna

Den 4:e juli 2017 var en solig dag på västkusten. 12 årige Jacob Folin var ute med sina syskon och föräldrar i skärgården och fiskade, men hade nog inte väntat sig att det snart skulle nappa ett nytt svenskt rekord. Läs här Jacobs berättelse om fångsten.

”Vi var ute hela familjen och bottenmetade på ön Trinisla i Fjällbacka skärgård. Vi har ett ställe på södra sidan av ön där det är tvärdjupt ända intill klippan så där brukar vi lägga till med båten och fiska både från klippan och ståendes i båten. Vi brukar vanligtvis få berggylta och torsk som kan vara i ganska bra storlek, 1-2 kg, så det var det vi fiskade efter. Vi bottenmetar med strandsnäcka på kroken. Botten är väldigt stenig och ojämn där vi fiskar så det är lätt att fastna i botten, men fiskarna verkar trivas där. Vi hade väl fiskat ett par timmar och fått några torskar och någon berggylta när jag kände att jag hade fastnat i botten igen. Jag ryckte till och lyckades få loss det och när jag sänkte ned igen så märkte jag att jag kom lite djupare ned än jag var tidigare. Hugget kom nästan omedelbart och det kändes som att det var en stor fisk som högg. När jag sen började veva upp den så kändes den inte så stor längre. När jag fick upp den så ropade jag direkt på mina brorsor och mina föräldrar att jag har fått någon jättekonstig fisk! Pappa kollade på den och kände igen den som en paddtorsk som han hade fått en gång själv för många år sedan. Han trodde att denna var nog ovanligt stor för att vara en sådan.

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor…

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor, den måste tas hem för vägning! Vi har ingen våg i stugan så vi bestämde oss för att ta med fisken in till ICA i Hamburgsund för att se om vi kunde få den vägd där. Vi fick hjälp av en kille som jobbade på ICA och som vägde den på deras brevvåg. Vågen visade på 603 gram, vilket betyder nytt svenskt rekord! Vilken drömfångst jag hade fått!”

Fisken var 33 cm lång vilket är 2 cm längre än den förra rekordfisken som vägde 566 gram och fångades av Alexander Lindell Svensson i juni 2016. Ett år höll det förra rekordet. Nu återstår att se om Jacobs rekord står sig längre än så. Paddtorsken kan bli mycket tyngre än så här, det norska rekordet lyder 918 gram.

Hans Lindqwist

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!