12-åring slog nytt rekord för paddtorsk

Jacob Folin med sitt nya svenska rekord - en paddorsk på 603 gram. Foto: Sportfiskarna

Den 4:e juli 2017 var en solig dag på västkusten. 12 årige Jacob Folin var ute med sina syskon och föräldrar i skärgården och fiskade, men hade nog inte väntat sig att det snart skulle nappa ett nytt svenskt rekord. Läs här Jacobs berättelse om fångsten.

”Vi var ute hela familjen och bottenmetade på ön Trinisla i Fjällbacka skärgård. Vi har ett ställe på södra sidan av ön där det är tvärdjupt ända intill klippan så där brukar vi lägga till med båten och fiska både från klippan och ståendes i båten. Vi brukar vanligtvis få berggylta och torsk som kan vara i ganska bra storlek, 1-2 kg, så det var det vi fiskade efter. Vi bottenmetar med strandsnäcka på kroken. Botten är väldigt stenig och ojämn där vi fiskar så det är lätt att fastna i botten, men fiskarna verkar trivas där. Vi hade väl fiskat ett par timmar och fått några torskar och någon berggylta när jag kände att jag hade fastnat i botten igen. Jag ryckte till och lyckades få loss det och när jag sänkte ned igen så märkte jag att jag kom lite djupare ned än jag var tidigare. Hugget kom nästan omedelbart och det kändes som att det var en stor fisk som högg. När jag sen började veva upp den så kändes den inte så stor längre. När jag fick upp den så ropade jag direkt på mina brorsor och mina föräldrar att jag har fått någon jättekonstig fisk! Pappa kollade på den och kände igen den som en paddtorsk som han hade fått en gång själv för många år sedan. Han trodde att denna var nog ovanligt stor för att vara en sådan.

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor…

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor, den måste tas hem för vägning! Vi har ingen våg i stugan så vi bestämde oss för att ta med fisken in till ICA i Hamburgsund för att se om vi kunde få den vägd där. Vi fick hjälp av en kille som jobbade på ICA och som vägde den på deras brevvåg. Vågen visade på 603 gram, vilket betyder nytt svenskt rekord! Vilken drömfångst jag hade fått!”

Fisken var 33 cm lång vilket är 2 cm längre än den förra rekordfisken som vägde 566 gram och fångades av Alexander Lindell Svensson i juni 2016. Ett år höll det förra rekordet. Nu återstår att se om Jacobs rekord står sig längre än så. Paddtorsken kan bli mycket tyngre än så här, det norska rekordet lyder 918 gram.

Hans Lindqwist

Annons
AKTUELLT

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!