130 miljoner mindre till vattenvård 2013

Fiske- och vattenvården i hela landet är starkt underfinansierad. (Foto: Bengt Olsson/Sportfiskarna)

Sportfiskarna:
Igår presenterade Havs- och vattenmyndigheten årets fördelning av medel till landets länsstyrelser. För att hantera den kraftiga minskningen av medel till insatser för havs- och vattenmiljö får länsstyrelserna nu större eget självbestämmande över sina anslag.

Sportfiskarna har genomgående varit starkt kritiska till regeringens budgetprioriteringar för 2013 och tidigt varnat för att ett kraftigt minskat anslag till HaV i förlängningen kommer att slå hårt mot fiske- och vattenvård på länsnivå. Även om vissa projekt och åtgärder kan skjutas på framtiden eller genomföras i mindre skala bör det framhållas att behoven av fiske- och vattenvård är akuta.
– Sportfiskarna har nyligen publicerat flera rapporter inom vårt Rovfiskprojekt som bland annat pekar på det stora behovet av att återställa lekområden för rovfisk längs ostkusten. Detta är endast en form av åtgärder för att nå de vattenrelaterade miljömålen, det totala resursbehovet är inte känt, men det rör sig om miljardbelopp för hela landet, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.
I år får länsstyrelserna blott 310 miljoner kronor i bidrag för olika åtgärder inom vattenvård, jämfört med 440 miljoner kronor i fjol. Pengarna får användas för vattenförvaltning, kalkning, fiskevård, åtgärdsprogram för hotade arter och lokala vattenvårdsprojekt. Minskade anslag till länsstyrelserna kommer bland annat att innebära nedskärningar av personal och därmed minskade resurser och kompetens.
– Det är skillnad på olika verksamheter, vissa åtgärder kan göra uppehåll, eller genomföras mer på sikt medan exempelvis kalkningsverksamheten måste upprätthållas kontinuerligt. Detta innebär att kalkningen som är kostsam, nu måste ta upp en stor andel av anslagen på bekostnad av andra verksamheter, säger Anders Karlsson.
Mycket pengar går även till de mest försurningsdrabbade länen som Västra Götalands län som får 45 miljoner, Värmland som får 35 miljoner, Halland, 18 miljoner och Jönköping som får 19 miljoner.
– Det är nödvändigt att kalkningen prioriteras i nedskärningen och Havs- och vattenmyndigheten har säker gjort sitt jobb vad det gäller fördelningen. Men vi ser redan negativa effekter av de minskade anslagen ute på länsstyrelserna och den redan bristfälliga finansieringen av fiskevård och övrigt vattenvårdsarbete kommer att drabbas ytterligare. Vi förutsätter att regeringen inser allvaret och justerar upp anslagen till höstens budgetproposition, avslutar Anders Karlsson.
www.sportfiskarna.se

Publicerad: 17 February 2013
Av: Morgan Fihn