140 000 vill ha mer fisk i haven

De svenska namnunderskrifterna skickas nu till WWF:s internationella kampanj.

Svenskarna är liksom övriga invånare i EU oroade över situationen i haven. Över 140 000 människor har redan skrivit på WWF:s namninsamling ”Mer fisk” för en kraftfull förändring av EU:s fiskepolitik. I Sverige har 19 000 personer under sommaren bidragit till namninsamlingen.
– Namninsamlingen ”Mer fisk” är en uppmaning till EU-parlamentarikerna och fiskeministrarna att rösta mot överfiske, oansvariga bifångster av till exempel sjöfåglar, sälar, hajar – och mot dumpningen av fisk, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, som tackar alla som skrivit på.
WWF kommer nu arbeta för att namnen skapar tryck på EUs politiker att rösta för en ny fiskepolitik som tar hänsyn till vad haven tål. Idag är upp emot 70 procent av Europas kommersiella fiskbestånd överfiskade.
– Människor vill ha hållbart fångad fisk från hållbara bestånd. Och alla vinner på mer fisk i haven, både havsmiljön och ekonomin i det framtida fisket. Nu måste trycket öka på parlamentariker och fiskeministrar från de länder som vill ha kvar ekonomiskt stöd för att fortsätta fiska som om haven fortfarande var fulla med fisk, säger Jenny Fors som arbetar med fiskepolicyfrågor på det svenska WWF-kontoret.
De svenska namnunderskrifterna skickas nu till WWF:s internationella kampanj som under oktober drivs vidare i Europa. Därefter sammanställs namninsamlingarna från alla länder som deltagit i kampanjen – och presenteras sedan för EU-parlamentets ledamöter i samband med den planerade omröstningen i november om den nya fiskeripolitiken.
Den internationella namninsamlingen finns här.

Här kan du se en film om kampanjen.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!