15-åring fick monsterspätta på 5,6 kilo!

Magnus med sin drömspätta som bara saknade 100 gram för att tangera världsrekordet. Den erfarna skepparen Magni Blástein gladdes åt ett nytt och imponerande båtrekord. Foto: Magnus Muurholm Madsen

Magnus Muurholm Madsen lyckades fånga en av världens största rödspättor. 15-åringens rekordfisk fångades på Färöarna och mätte hela 78 centimeter!

Fångsten gjordes ombord på Magni Blásteins båt i samband med en fyradagars fiskeresa som arrangerades av den danska sportfiskeklubben Måleren. Mängder av stora plattfiskar kom upp och Magnus fick tidigt en fin rödspätta på 3,2 kilo.

Magnus och hans granna spätta på 3,2 kilo. En dag senare skulle det personliga rekordet slås med besked. Foto: Magnus Muurholm Madsen

Rekordfisken högg med full kraft på 20 meters djup. Magnus far, som stod bredvid under fångsten, såg på spöt att det var en rejäl fisk som krokats.
– Fisken tog lina i flera rusningar och betedde sig lite som en hälleflundra. Det var inget tvekan om att Magnus fått på en riktigt stor plattfisk. Efter att den pumpats upp från botten förlorades en del kraft och håvningen blev ganska odramatisk, berättar han.
Efter en varsam landning vägdes och fotades fisken innan den åter fick simma vidare. Vikten var 5,6 kilo och längden 78 centimeter!

Återutsättningen filmades och kan ses här.

Fisken innebar nytt båtrekord och slog förra årets rekordfisk på 5,4 kilo. När bilder jämfördes såg man att det inte var samma fisk.

10
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vi gratulerar Magnus till en riktig superspätta!

Läs mer om fångsten och fiskeresan till Färöarna här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!