15-åring fick monsterspätta på 5,6 kilo!

Magnus med sin drömspätta som bara saknade 100 gram för att tangera världsrekordet. Den erfarna skepparen Magni Blástein gladdes åt ett nytt och imponerande båtrekord. Foto: Magnus Muurholm Madsen

Magnus Muurholm Madsen lyckades fånga en av världens största rödspättor. 15-åringens rekordfisk fångades på Färöarna och mätte hela 78 centimeter!

Fångsten gjordes ombord på Magni Blásteins båt i samband med en fyradagars fiskeresa som arrangerades av den danska sportfiskeklubben Måleren. Mängder av stora plattfiskar kom upp och Magnus fick tidigt en fin rödspätta på 3,2 kilo.

Magnus och hans granna spätta på 3,2 kilo. En dag senare skulle det personliga rekordet slås med besked. Foto: Magnus Muurholm Madsen

Rekordfisken högg med full kraft på 20 meters djup. Magnus far, som stod bredvid under fångsten, såg på spöt att det var en rejäl fisk som krokats.
– Fisken tog lina i flera rusningar och betedde sig lite som en hälleflundra. Det var inget tvekan om att Magnus fått på en riktigt stor plattfisk. Efter att den pumpats upp från botten förlorades en del kraft och håvningen blev ganska odramatisk, berättar han.
Efter en varsam landning vägdes och fotades fisken innan den åter fick simma vidare. Vikten var 5,6 kilo och längden 78 centimeter!

Återutsättningen filmades och kan ses här.

Fisken innebar nytt båtrekord och slog förra årets rekordfisk på 5,4 kilo. När bilder jämfördes såg man att det inte var samma fisk.

10
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vi gratulerar Magnus till en riktig superspätta!

Läs mer om fångsten och fiskeresan till Färöarna här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!