Torsken behövs

De åtgärder som vidtagits för att torsken i Bohusläns fjordar ska kunna återhämta sig är inte tillräckliga. För att få tillbaka bestånden måste vi kanske odla torsk med rätt genetisk kod. Dessutom är det torskens försvinnde som ligger bakom problemen med igenvuxna vikar.
I en artikel i Göteborgs Posten i förra veckan berättade professor Kerstin Johannesson om svårigheterna för torsken att återetablera sig. De lokala bestånd som en gång fanns kan enligt Johannesson inte ersättas av ny torsk som vandrar in utifrån. Enda chansen kanske är att starta odling med ursprungliga torskar som avelsfiskar. Samtidigt är det viktigt att minska trycket från predatorer som säl annars blir de åtgärder som införts i form av begränsningar i fisket verkningslösa.
Torskens försvinnande har rubbat ekologin i de vatten där den tidigare var en av ekologiskt viktigaste arterna. Ska den ursprungliga balansen återställas är det avgörande att torsken kommer tillbaka. Till exempel är utbredningen av de fintrådiga alger som numera fyller våra badvikar är ett resultat av att torsken och de andra stora rovfiskarna försvunnit.
Anders Nicander

För att få friska fjordar måste vi få tillbaka torsken. (Foto: Anders Nicander)

Publicerad: 18 April 2011
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Alphamar LC 20 Syncro multirulle
Rek. 1529 kr 899 kr
Okuma Classic Pro XPD Line Counter trollingrulle
Rek. 1159 kr Fr. 769 kr Du sparar:
Wiggler Original 300 g 1-pack
Rek. 189 kr Fr. 143 kr Du sparar: