200 000 kronor till fiskevård

Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. (Foto: Svenne Andersson)

Tusentals människor arbetar helt ideellt med fiskevårdåtgärder i svenska vatten, mycket av detta arbete sker i Sportfiskarnas lokalföreningar. I år stöttar Sportfiskarnas fiskevårdsfond den lokala ideella fiskevården med 200 000 kronor.
– En effektiv fiskevård är bra för många hårt trängda fiskbestånd och innebär naturvård som gynnar många arter. Fiskevården är även viktig för sportfiskebranschens framtid. Sportfiske är en av Sveriges bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Det är också en växande näring som omsätter miljarder samtidigt som fiskbestånden kan beskattas ekologiskt och skonsamt, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
De projekt som får bidrag i år visar på en stor bredd inom den ideella fiskevården då de är riktade mot många olika typer av vatten och fiskarter. Till exempel får Habo Sportfiskeklubb bidrag för kalkning av sjöar på Hökensås, Täby Fiskevårdsområdesförening får bidrag för förbättring av lekplatser för gädda och gös i Stora Värtan, Ljusdals Fiskevårdsområdesförening får bidrag för att återställa Leån och Storöringens fiskeklubb får bidrag för fiske och fiskevårdsåtgärder i Lögdö Vildmark. Totalt får 9 olika projekt bidrag.
– Tack vare bidraget från Sportfiskarna och det goda samarbetet med Habo kommun och miljöinspektören Ingemar Bergbom får vi möjlighet att sprida kalken med helikopter. Kalkningen kommer att innebära att det blir liv både på och under vattenytan. Många insektarter som skall finnas i sjöarna på Hökensås har försvunnit. Kalkningen av Norrgölen känns extra intressant med tanke på att det handlar om att väcka liv i ett vatten som varit utslaget i 10 år säger Lennart Grann, Habo Sportfiskeklubb.
Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt både för hotade fiskbestånd och sysselsättningen. Sportfiskarna är stolta över att kunna dela ut 200 000 kronor till sina lokalföreningars fiskevårdsprojekt.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!