200 000 kronor till fiskevård

Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. (Foto: Svenne Andersson)

Tusentals människor arbetar helt ideellt med fiskevårdåtgärder i svenska vatten, mycket av detta arbete sker i Sportfiskarnas lokalföreningar. I år stöttar Sportfiskarnas fiskevårdsfond den lokala ideella fiskevården med 200 000 kronor.
– En effektiv fiskevård är bra för många hårt trängda fiskbestånd och innebär naturvård som gynnar många arter. Fiskevården är även viktig för sportfiskebranschens framtid. Sportfiske är en av Sveriges bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Det är också en växande näring som omsätter miljarder samtidigt som fiskbestånden kan beskattas ekologiskt och skonsamt, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
De projekt som får bidrag i år visar på en stor bredd inom den ideella fiskevården då de är riktade mot många olika typer av vatten och fiskarter. Till exempel får Habo Sportfiskeklubb bidrag för kalkning av sjöar på Hökensås, Täby Fiskevårdsområdesförening får bidrag för förbättring av lekplatser för gädda och gös i Stora Värtan, Ljusdals Fiskevårdsområdesförening får bidrag för att återställa Leån och Storöringens fiskeklubb får bidrag för fiske och fiskevårdsåtgärder i Lögdö Vildmark. Totalt får 9 olika projekt bidrag.
– Tack vare bidraget från Sportfiskarna och det goda samarbetet med Habo kommun och miljöinspektören Ingemar Bergbom får vi möjlighet att sprida kalken med helikopter. Kalkningen kommer att innebära att det blir liv både på och under vattenytan. Många insektarter som skall finnas i sjöarna på Hökensås har försvunnit. Kalkningen av Norrgölen känns extra intressant med tanke på att det handlar om att väcka liv i ett vatten som varit utslaget i 10 år säger Lennart Grann, Habo Sportfiskeklubb.
Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt både för hotade fiskbestånd och sysselsättningen. Sportfiskarna är stolta över att kunna dela ut 200 000 kronor till sina lokalföreningars fiskevårdsprojekt.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!