200 000 till fiskevård

fiskevård behövs

Sportfiskarna anser att behoven av fiskevårdande åtgärder är kraftigt eftersatta i hela landet.

Sportfiskarna satsar nu ytterligare 200 000, totalt 400 000 kronor, på att stödja lokal fiske- och vattenvård under 2013. Medlen fördelas via Sportfiskarnas Fiskevårdsfond.
– Det saknas pengar till ideella krafter som vill arbeta med konkreta fiske- och vattenvårdsåtgärder. Därför är det viktigt att Sportfiskarna i brist på statliga anslag kan gå in och stötta denna verksamhet och i år delar vi alltså ut totalt 400 000 kronor, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.
Årligen delar Sportfiskarna ut omkring 200 000 kronor till fiskevård. I år dubbleras dock denna utdelning med syftet att kompensera för den kraftiga neddragningen av det statliga anslaget för fiske- och vattenvård som genomdrevs inför 2013.  Behoven av fiskevårdande åtgärder är kraftigt eftersatta i hela landet. Bland annat har Sportfiskarna inom sitt Rovfiskprojekt sammanställt de kända åtgärdsbehoven på ostkusten för gädda och abborre som lågt räknat uppgår till 700 miljoner kronor.

Stor bredd på projekten

De 13 projekt som nu får bidrag ur Sportfiskarnas Fiskevårdsfond extra anslag 2013 spänner över ett brett register. Allt från en ansökan från Helsingborgs Fiske & Fiskevårdsklubb för traditionellt fiskevårdsarbete i Rönneå, till stöd för Vuollerimgruppens medverkan i Dialog- och Vattenrådsmöten, där gruppen ska driva frågor om minimitappning i Lule älvens torrfåror. Några föreningar har sökt och beviljats medel till flera projekt.
– Genom att stötta lokal fiskevård kan man med relativt små medel genomföra många konkreta åtgärder som bidrar till att vi kan uppnå miljömålen och få stärkta fiskbestånd. Lokalt fiskevårdsengagemang i ideella föreningar är helt enkelt ovärderligt, avslutar Anders Karlsson.

2013 års bidragsmottagare vid extrautdelningen är:

Helsingborgs Fiske & Fiskevårdsklubb – Uppföljande Biotopförbättringar i Rönne å.
Gotlands sportfiskeklubb – Restaurering och övervakning av öringbeståndet I Själsöån.
Projekt Leduån – Biotopåtgärder i Leduån.
Sportfiskarna Region Värmland – Utveckling av kvalitativt sportfiske för barn och Ungdomar i anslutning till Sportfiskarnas regionkontor i Forshaga.
Lysekils Sportfiskeklubb – Förbättring av fiskväg i Orme å.
Ystadortens Fiskevårds- och Sportfiskeförening – Biotopförbättrande åtgärder i Nybroåns huvudfåra vid Köpingebro.
Gråbo Sportfiske och fiskevårdsförening – Förprojektering för att undersöka möjligheterna att bygga vandringsvägar i Lövsjöbäcken.
FK Strömstararna Stockholm – Utsättning av ståndstenar i Stockholms ström.
FK Strömstararna Stockholm – Bidrag till klubbens öringfond.
Vuollerimgruppen – Stöd för medverkan i dialog- och vattenrådsmöten.
Storöringens Fiskeklubb – Restaurering av Sågbäcken.
Storöringens Fiskeklubb – Gammelfäbotjärn, Vildmarksplats, för bland annat främjande av sportfiske.
Trosaåns Fvo – Biotopförbättrande åtgärder i Trosaån.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!