Faunapassage invigs i Önne å

Önne å där det nu finns en faunapassage och lekplatser för öring. (Mårten Mankert)

Sportfiskarna:
20 augusti invigs en faunapassage i Önne å som rinner mellan Unnen och Bolmen. Projektet beviljades 50 000 kronor från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond 2011.

– I och med faunapassagen vid Önnekvarn är det nu fria vandringsvägar mellan Unnen och Bolmen, det har varit en lång resa för att uppnå detta, det är en fantastiskt känsla att det nu är klart, säger Nils-Erik Linnér, ordförande i Stiftelsen för främjande av Önne ås fiskreproduktion.
Vid invigningen ska bland annat Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och landshövdingarna i Kronobergs- och Hallands län delta. Stiftelsen för främjande av Önne ås fiskreproduktion skriver så här om arbetet med Önne å i sin inbjudan:
”Enligt dom i Miljööverdomstolen fick Stiftelsen för främjande av Önne ås fiskreproduktion tillstånd att genomföra ett projekt som innebar biologiskt återställande av Önne å mellan sjöarna Unnen och Bolmen. Syftet var att återskapa en naturlig vandringsväg för alla vattenlevande organismer och ett lekområde för öring.
Projektet innebar att den befintliga fördämningen av Unnen i Önnekvarn revs ut och att vattenkraftverket togs ur drift. En ny naturlig tröskel byggdes, där Önne å rinner ur den del av Unnen som kallas Kvarnsjön. En fiskväg och reproduktionsbotten har anlagts där öringrom kommer att sättas ut. Projektet har genomförts, så att vattennivån i våtmarken Maren, söder om åfåran, kan bibehållas under större delen av året. Projektet bidrar till att genomföra miljöbalkens övergripande mål om en ökad biologisk mångfald genom att möjliggöra naturlig reproduktion av öring och öppna en faunapassage.”
Projektet att återställa Önne å har finansierats med medel främst från Länsstyrelsen i Kronobergs län och Naturvårdsverket, men även från ett antal andra medfinansiärer, däribland Sportfiskarna.
www.sportfiskarna.se

Publicerad: 15 August 2012
Av: Morgan Fihn