Sportfiskarna sågar Fortums planer

sportfiskarna kräver vatten i voxnan
Sportfiskarna kräver mer vatten i torrfåran för nytt liv. (Foto: Axel Henckel)

Sportfiskarna:
Förbundet är kritiskskt till Fortums ansökan om ombyggnation och effektivisering av Sunnerstaholms kraftverk i Voxnan. Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna, var på plats när mark- och miljödomstolen prövade Fortums ansökan i Bollnäs.
Sunnerstaholms kraftverk är beläget invid den natursköna Voxsjön. Sjön ingår i den bitvis skyddade skogsälven Voxnans vattensystem. Kraftverket är det andra definitiva vandringshindret uppströms Voxnans utlopp i Ljusnan. Före vattenkraftverken var älvsträckan känd för ett av Sveriges absolut bästa harrfisken. Numera strömmar vatten endast under vårfloden i den cirka 1,5 km långa torrfåran som idag saknar akvatiskt liv.
Huvudförhandlingen i Bollnäs, kom till stor del att handla om Fortums bristande miljökonsekvensbeskrivning. Fortum har tidigare fått tillstånd att bygga ett nytt kraftverk och riva det gamla. I denna förhandling handlade det om reglering av Voxsjön och olika skyddsåtgärder. Förutsatt att tillstånd i övriga delar av målet meddelas kommer ombyggnationen att generera en ökad elproduktion vid anläggning, det nya kraftverket avleder 60 m3/s istället för tidigare 40 m/s.

Ansökan bör avslås på grund av undermåligt underlag
Sportfiskarna är kritiska till det dåliga underlag Fortum presenterat. Vilka effekter driften av det nya kraftverket skulle orsaka i omgivande miljöer uppströms och nedströms är inte redovisat. Trots att man vill ändra regleringen av Voxsjön saknas utredning av konsekvenserna. Fortum vill mellan sänknings- och dämningsgräns kunna reglera fritt vilket innebär en skadlig korttidsreglering och nolltappning genom kraftverket. Under förhandlingen meddelade Fortum att man, i motsats till vad som tidigare angivits, skulle kunna avbörda högre flöden genom nuvarande regleringsdamm vilket skulle få till följd att normal höjning av Voxsjöns vattenyta vid vårflod skulle utebli. Någon utredning av påverkan på omliggande skyddsvärda våtmarker eller andra intressen presenterades dock inte. Några följder av att det nya vattenkraftverket kommer att kunna sluka 50 % mer vatten saknades också. Sannolikt kommer detta leda till en mer stötvis körning av kraftverket. Rent allmänt finns det anledning att vara skeptisk till sådana ”effektiviseringar” – det extra vatten som går genom turbinerna tas någonstans ifrån. Sportfiskarna anser därför att ansökan med dessa brister därför ska avisas eller avslås.

Fler åtgärder krävs
Fortum har efter påtryckningar gått med på att installera ett lutande galler framför turbinintaget. Man har också erbjudit att släppa vatten i torrfåran. 3 m3/s sommartid, 1,9 höst och 0,95 vinter förkastades dock som otillräckligt av närvarande expertmyndigheter. Medelvattenföringen i Voxnan har på denna sträcka uppskattats till 39 m3/s och medellågvattenföringen till 10,7 m3/s. Det saknas även planer på en fiskväg som fungerar för nedströms vandring vid regleringsdammen. Fortum har heller inte velat bygga en avledare för fisk vid turbinintaget som skulle ansluta utloppskanalen några hundra meter ned. Bland annat har en sådan åtgärd ansetts dyr med tanke på landsvägen som skär av sträckan. Att ett stålrör med flera meter i diameter är beläget under vägbanan mitt emellan kraftverk och utloppskanal var dock en nyhet för samtliga inblandade vid den syn på plats som genomfördes i samband med huvudförhandlingen. Omständigheten är belysande för Fortums bristande kunskap och engagemang vad gäller skyddsåtgärder vid vattenkraftverk.

Liv i torrfåran och fungerande fiskväg

Skulle domstolen ändå meddela tillstånd vill Sportfiskarna att det ska begränsas i tid. Åtgärder Sportfiskarna då kräver är att 10 m3/s ska släppas i torrfåran sommartid, 3 m3/s vintertid samt en rejäl vårflod, detta i enlighet med den oberoende expertutredningen som genomförts i målet. Sträckan ska också biotopvårdas. Under sådana förhållanden skulle hela torrfåran fyllas med vatten. Upp- och nedströmspassage för alla fiskar ska säkras vid regleringsdammen. Nedströmspassage ska anordnas vid kraftverket. Det lutande fingallret som där installeras ska även ha ett något mindre avstånd mellan varje galler än vad Fortum medgett. Den nolltappning som Fortum söker ska avslås. Istället ska drift av kraftverket regleras så att Voxnans sträckor nedströms alltid tillförsäkras tillräckligt med vatten.
Mark- och miljödomstolen kommer att meddela dom den 6 september i år.
www.sportfiskarna.se

Publicerad: 04 June 2013
Av: Morgan Fihn