24000 mail mot finning

Ett förbud mot hajfenefiske, så kallad finning, kan bli verklighet i Kalifornien inom kort. Över 24 000 mail har skickats till stöd för en lag som förbjuder finning.
Varje år dödar det internationella yrkesfisket mer 73 miljoner hajar för att möta efterfrågan på hajfenor. Fenorna utgör basen i hajfensoppa som  har en lång tradition i det kinesiska köket. Världen över fångar man hajar, skär av deras fenor och släpper sedan hajen som inte längre kan simma utan är dömd till svältdöden på havets botten.
Efter en omfattande kampanj, där över 24000 människor visat sitt stöd för att förbjuda finning i Kalifornien ligger nu ett lagförslag som förbjuder finning på guvernör Jerry Browns bord. Guvernören är den som slutligen avgör om lagförslaget blir verklighet.
EU tillåter genom sin katastrofalt dåliga fiskepolitik fortfarande att yrkesfiskare från de stora hajfiskenationerna Spanien och Portugal skär fenor från levande hajkroppar och sedan dumpar dem i havet. Flera organisationer , där i bland Greenpeace, kräver att EU förbjuder finning och att man inför skydd för en rad hotade hajarter.
Du kan stödja arbetet för att stoppa finning här i Europa genom Shark Alliance namninsamling som du hittar HÄR
Anders Nicander

Hajarna berövas på sin fenor och kastas sedan tillbaka i havet.

Publicerad: 14 September 2011
Av: Anders Nicander