2,5 miljoner kronor till att sätta ut ålyngel

År 2009 sattes cirka 750 000 glasålar ut i både sötvatten och kustzon i Sverige, på såväl öst- som västkusten. (Foto: Bernd Settnik / DPA / IBL Bild)
År 2009 sattes cirka 750 000 glasålar ut i både sötvatten och kustzon i Sverige, på såväl öst- som västkusten. (Foto: Bernd Settnik / DPA / IBL Bild)

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till utsättning av ålyngel, så kallad glasål, i svenska vatten.
– Ålen är en hotad art och detta är en åtgärd i den svenska förvaltningsplanen för ål. Utsättningarna kommer främst att ske i områden på västkusten utan fiske och där det finns fria vandringsvägar, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.
Projektet leds av länsstyrelsen i Skåne och är en del av den svenska förvaltningsplanen för ål. Den innehåller i huvudsak åtgärder inom fyra olika områden; minskat fiske, öka överlevnaden vid passage förbi vattenkraft, utökade stödutsättningar och kontroll.
Fiske efter ål har en lång tradition i Sverige, både i salt- och sötvatten. Men beståndet har länge varit hotat. I Östersjön märktes försvagningen under 1950-talet, men rapporter om minskande fångst längs Norrlandskusten kom redan i början på 1900-talet. Enligt ICES, Internationella havsforskningsrådet, är rekryteringen nere på 1-10 procent jämfört med nivån före den stora nedgången på 1980-talet och ICES föreslår att all mänsklig påverkan på produktion och lekvandring hos ål minskas till så nära noll som möjligt. Ålen är också upptagen på rödlistan som akut hotad.
För att rädda den europeiska ålen har EU ställt krav på medlemsländerna att de ska jobba efter en ålförvaltningsplan. Sverige fick sin plan godkänd av EU-kommissionen i oktober 2009.
– Vi har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet. Tidigare var det främst för att stödja fisket men de senaste tio åren handlar det främst om att bevara och stärka beståndet, ålen är en väldigt viktig del av den biologiska mångfalden, säger Jens Persson.
År 2009 sattes cirka 750 000 glasålar ut i både sötvatten och kustzon i Sverige, på såväl öst- som västkusten. Till följd av medfinansiering från Europeiska fiskerifonden (EFF) kunde antalet mer än fördubblas året efter till 1,9 miljoner. Ungefär lika många sattes ut 2011, 2012 och 2013. I år saknas medfinansiering från EFF för projektet. För 2014 och 2015 blir siffran därför lägre, ungefär en miljon ålyngel.
Sedan 2007 krävs tillstånd för att få fiska ål, ålfisket har skurits ner kraftigt de senaste åren och år 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. En annan viktig del i förvaltningsplanen är att öka antalet ålar som levande tar sig förbi vattenkraftverken på sin väg tillbaka till havet. En avsiktsförklaring med företrädare för kraftbolagen har upprättats för att öka den sammantagna överlevnaden vid passage förbi vattenkraftverk.

Här kan du läsa beslutet

Publicerad: 11 December 2014
Av: Morgan Fihn