3 största och konstigaste benfiskarna

Fiskar delas in i benfiskar och broskfiskar. I princip hör alla fiskar, utom hajar och rockor, till avdelningen benfiskar. Vi ska titta på den tyngsta benfisken, den längsta benfisken samt den största benfisken som någonsin levt på detta klot.
Dessa topp-3-fiskar är inte bara stora, de är väldigt märkliga också. Låt oss börja med världens tyngsta benfisk. Det är varken belugastören eller blue marlin, utan den tafatta klumpfisken, Mola mola. Denna runda fisk finns i de flesta hav på jorden och lever på att äta maneter. Hur någon kan bli så stor och tung på en diet av maneter är obegripligt. Den tyngsta klumpfisken man någonsin hittat, vägde 2300 kg. Den kraschade in i en båt i Australien år 1910. Den mättes till 4,3 meter mellan fenorna (alltså på höjden) och var 3,1 meter lång.
Foto: CC/Wikimedia
sillkungDen längsta benfisken är ytterligare en spektakulär varelse. Exemplar på 13,7 meter har hittats, men det finns uppgifter om 16 meter långa exemplar. Dock är denna fisk ingen bodybuilder, utan har en smal och platt kropp. Det tyngsta exemplar som hittats, vägde 272 kilo. Kroppen skimrar i silver och pärlemor. Vi talar om sillkungen! För att kröna hela denna konstiga fisks uppenbarelse, har den en krona av röda fenstrålar på huvudet. Sillkungen lever på djupt vatten och finns i alla oceaner. Ett exemplar drev iland på svenska västkusten senast 2010. Sillkungen på bilden är sju meter lång och flöt iland i Californien 1996. Bild: CC_Wikipedia

Leedsichtys424
Det har funnits mycket, mycket större benfiskar. Den största benfisk som man tror någonsin existerat är Leedsichthys problematicus. Sitt namn fick den av att de första fossilen hittades i engelska Leeds samt att det var problematiskt att tolka fynden. Hela fiskens skelett är nämligen inte gjort av ben, vilket gav märkliga fossil.
Det spekuleras vilt om hur stor fisken egentligen blev. Gissningar på allt från 16 meter till 27 meter och en vikt på emllan 20 och 50 ton förekommer.
Teckningen är en tolkning av hur fisken kan ha sett ut. Bild: CC_Wikipedia

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!