400 miljoner till vattenvård

När Länsstyrelser jobbar ihop med fiskeklubbar, blir det mycket fiskevård för pengarna. Här arbetar två klubbar för att återställa lekbottnar i Säveån, Västra Götaland. Foto: Martin Falklind

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar i år totalt 400 miljoner kronor till länsstyrelserna för arbete med vattenvård.
Pengarna ska användas till åtgärder för havs- och vattenmiljön, havsplanering, vattenförvaltning, kalkning, fiskevård, åtgärdsprogram för hotade arter och lokala vattenvårdsprojekt.
Länsstyrelserna får drygt hälften av det totala åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö.
– Det visar vilken viktig och stor roll de har för att vi ska kunna nå de miljömål som satts upp för våra sjöar, vattendrag och hav, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.

Årets beslut innebär en förstärkning med 15 miljoner kronor.

Mest pengar får länsstyrelsen i Västra Götaland med drygt 60,6 miljoner kronor och därefter länsstyrelsen i Värmland med drygt 37,3 miljoner kronor medan länsstyrelserna i Gotland och Uppsala får drygt fem miljoner respektive drygt 6,8 miljoner kronor.
–Det ser väldigt olika ut men det har naturliga orsaker. Vad gäller åtgärder för vattenförvaltning är anslaget ganska jämnt fördelat i Sverige medan behovet av kalkningsåtgärder är väldigt stort i Västsverige och Värmland jämfört med andra delar av landet, säger Björn Sjöberg.
HaV menar att det är ute på länsstyrelserna som man bäst kan bedöma hur pengarna ska fördelas regionalt och lokalt för att möta de behov som finns, och för att nå miljömålen. Även i fjol valde HaV att låta länsstyrelserna i hög grad styra över hur pengarna skulle användas.
– Att lägga beslut om slutlig användning av pengarna hos länsstyrelserna ligger också helt i linje med ekosystemansatsen, det vill säga att beslut har bäst verkan om de fattas så nära berörda som möjligt, säger Björn Sjöberg.
Läs mer om anslaget

Publicerad: 12 February 2016
Av: Fiskejournalen