Tänk på vattnet idag

Ocean Defenders Campaign är ett av Greenpeace projekt som vill uppmärksamma skräpet i havet. Foto: Alex Hofford/Greenpeace

Idag är det Världsvattendagen, en FN-dag med fokus på de vattenutmaningar världen står inför. I Sverige tar vi rent vatten i kranen för givet och räknar med att någon annan tar hand om vattnet som vi smutsar ner.
Men vi ska ha rent vatten även i framtiden måste alla ta ansvar. Aquaria Vattenmuseum bidrar genom att anordna en skräpplockaraktion på Djurgården för skolklasser från kl. 09:00 idag. Totalt kommer fem grundskoleklasser att delta i övningen.
I Sverige slänger nästan 30 procent av befolkningen skräp på marken. En procent slänger skräp dagligen. Målsättningen med Aquarias aktion är att informera om vad som händer med skräpet i naturen samt att inge hopp om förändring bland morgondagens människor.

Det cirka 450 år för en snusdosa att brytas ned. En glasflaska tar cirka en miljon år.

En stor del av det skräp vi slänger på land, hamnar förr eller senasre i vattnet. Man räknar med att det finns 100-200 miljoner ton plast i världens hav. Havets djur misstar ofta plasten för mat. Tusentals sjöfåglar och marina däggdjur dör varje år för att de har ätit skräp eller fastnat i det och drunknat. Det tar hundratals år för plast att brytas ned, i havet tar det ännu längre tid eftersom nedbrytningen går långsammare. Till exempel tar det ca 450 år för en snusdosa att brytas ned. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst. Men slängs glasflaskan i naturen tar det cirka en miljon år för den att brytas ned. Fimpar är det vanligaste skräpet. Cirka en miljard fimpar slängs varje år. Det kan ta upp till fem år för en fimp att brytas ned i naturen.
Flera miljöorganisationer uppmärksammar idag världsvattendagen.

Publicerad: 22 March 2016
Av: Fiskejournalen