Amerikansk hummer invaderar

Bestånden av europeisk hummer är relativt små och känsliga. Den amerikanska hummern utgör ett allvarligt hot. Foto: Daniel Valentinsson

Amerikansk hummer kan bära på sjukdomar som kan sprida sig till den europeiska hummern. Den kan även konkurrera om samma boplatser och föda. Därför begär nu Sverige att den  ska föras upp på EU:s lista över invasiva främmande arter.
Drygt 30 individer har hittats i havet på svenska västkusten och det behövs åtgärder för att hindra ytterligare spridning. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tagit fram den riskbedömning som ligger till grund för Sveriges begäran.
I december enades EU om en lista med 37 arter som skulle klassas som främmande, invasiva arter. Hittills i år har medlemsländerna begärt att få föra in ytterligare 20 arter på listan, förutom amerikansk hummer även svart dvärgmal (Ameiurus melas) och smal vattenpest (Elodea nuttallii).

Forskarna tror att dessa fynd bara kan vara toppen på ett isberg, det kan finnas betydligt fler i våra vatten

Det första fyndet av amerikanska humrar i svenska vatten gjordes vid Smögen i september 2008. I dag har totalt ett 30-tal fynd gjorts på västkusten, från Marstrand i söder till Smögen i norr. De flesta amerikanska humrar har fångats i Gullmarsfjorden vid Lysekil. Det har också hittats en hybridhona, alltså en korsning av vår europeiska hummer och amerikansk hummer. Det har även gjorts fynd av amerikansk hummer i Danmark, Irland, Norge och Storbritannien.
– Forskarna tror att dessa fynd bara kan vara toppen på ett isberg, det kan finnas betydligt fler i våra vatten. De amerikanska humrar som hittats i svenska vatten är också större än försäljningsstorlek, vilket tyder på att de funnits i vattnet en längre period, säger Fredrik Nordwall, chef för enheten för biologisk mångfald på HaV.

Publicerad: 24 March 2016
Av: Fiskejournalen