Läkemedelsrester återfinns överallt

En brustablett tas upp av kroppen, men ut ur kroppen kommer rester i form av aktiva ämnen som kan påverka både fiskar och andra organismer.

Läkemedelsrester har hittats i vattendrag i nästan alla delar av världen. Men hur minskar man på utsläppen? Det är en komplicerad process som involverar många aktörer.
Läkemedel är designade för att ha en biologisk effekt, de är ofta svårnedbrytbara samt vattenlösliga vilket resulterat i att läkemedelsrester förekommer i miljön och har hittats i vattendrag i nästan alla delar av världen. Dessa rester utgör en risk för både ekosystem och människor. Substanserna kan förändra organismers och fiskars beteende i ekosystemen, de kan ackumuleras och öka spridningen av antibiotikaresistens.
Nu lanserar SIWI, Swedish Water House, tillsammans med samarbetspartner en rad nya rekommendationer för hur man ska minska utsläppen av läkemedel i vatten. helt enkelt vad varje aktör måste göra. Som privatperson gäller det att aldrig spola ner gammal medicin i avloppet, utan lämna in det till apoteket.

Publicerad: 13 April 2016
Av: Fiskejournalen