Aspens lek i Svartån hotas

Lennart Gladh från WWF och Christer Borg från Älvräddarnas bjöd in politiker från Västerås stad till träffen som hölls hos en närboende till det tänkta kraftverket.

Bygget av ett nytt vattenkraftverk kommer bland annat att förstöra lekmöjligheterna för den rödlistade aspen. Därför är både WWF och Älvraäddrna kritiska till nybygget.
Det är en privatperson som vill bygga ett kraftverk vid Forsby  i Svartån, nära Västerås. Kraftverket skulle ge el motsvarande ett tredjedels vindkraftverk och WWF och Älvräddarna anser att den negativa påvekan på miljön, vida överstiger nyttan av den knappa elproduktionen.

WWF och Älvräddarna anser att den negativa påvekan på miljön, vida överstiger nyttan av den knappa elproduktionen.

I Norrköping, Uppsala och Eskilstuna har kommunerna gjort åtgärder för att fisk ska kunna vandra, och både WWF och Älvräddarna menar att det är dags att Västerås förverkligar planerna på fiskvägar vid Turbinbron och Falkenbergska kvarnen. Men bygget av ett nytt vattenkraftverk i Forsby skulle förstöra förutsättningarna för en restaurering, eftersom strömsträckan där är det enda riktigt bra lekområdet för den rödlistade fisken asp.
– Ja, ett vattendrag utan vatten är givetvis en miljökatastrof. Planerna för kraftverket innebär att sista kvarvarande forssträckan i Svartån endast får en liten bråkdel av vattnet som den ska ha naturligt, den absoluta merparten ska ledas i en stor tub till kraftverket, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.

Publicerad: 02 May 2016
Av: Fiskejournalen