Bratten skyddas delvis

Regeringen vill förbjuda yrkesfiske i delar av det ekologiska känsliga havsområdet Bratten utanför Bohuslän. Det är bra, men Naturskyddsföreningen hävdar att de skyddade områdena är alldeles för små.
På bottnarna ute vid Bratten har forskarna hittat drygt 30 hotade marina djurarter. Svenska, danska och i viss mån norska yrkesfiskare vill dock gärna fortsätta tråla i området efter räkor. Enligt länsstyrelsen kommer cirka 17 procent av de räkor landas i Sverige från det känsliga Bratten-området.
Bratten blev 2011 ett marint så kallat Natura 2000-område. Det betyder dock inte att området per automatik blev skyddat mot yrkesfiske, utan länsstyrelsen i Västra Götaland och Havs- och vattenmyndigheten har i samråd med yrkesfiskarnas, arbetat med att ta fram ett förslag på hur området ska skyddas från mänskliga aktiviteter, framförallt fiske.
Nu föreslår regeringarna i Sverige, Danmark och Tyskland tillsammans att förbud för yrkesfiske införs ”i vissa delar” av Bratten. EU-kommissionen har sagt ja och om inte Europaparlamentet sätter sig på tvären kan förbudet träda i kraft i november.
– Skyddet av marina miljöer är ett prioriterat område för den här regeringen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Av de mest skyddsvärda områdena är det bara cirka sex procent som skyddas och det är långt ifrån tillräckligt.

Naturskyddsföreningen är dock mycket besviken på regeringens förslag.
– Den allra största delen av de 27 procent av hela Bratten som nu ska bli skyddade för fiske, är områden som redan idag inte fiskas och skyddet täcker inte de skyddsvärda områdena av Bratten. Av de mest skyddsvärda områdena är det bara cirka sex procent som skyddas och det är långt ifrån tillräckligt, säger Ellen Bruno på Naturskyddsföreningen.
– De områden där bottentrålning nu kommer att förbjudas är små, splittrade områden. Jag hade velat se ett eller två stora, sammanhängande områden men förslaget som det ser ut togs fram för att inte störa yrkesfisket, inte primärt för att skydda de hotade arterna som finns där, säger Ellen Bruno.

Publicerad: 24 September 2016
Av: Fiskejournalen