37000 förrymda laxar efterlyses

Lingalax heter företaget som har sin verksamhet i Hardangerfjorden. Nu efterlyser de 37 000 av sina förrymda laxar.

Den 24 maj rymde över 37 000 laxar från en odling i Hardangerfjorden i Norge. 200 kronor per lax är belöningen för den som fångar dem.
Det var en reva i en av kassarna som orsakade rymningen och de odlade laxarna tog chansen att prova på friheten. Laxarna är i fyra-femkilosklassen.
Det är allvarligt med rymningar.  Även om de odlade laxarna är hårt avlade och inte klarar sig så länge i det vilda, kan de ändå ställa till elände då de  kan beblanda sig med vild lax och sprida sina gener samt sprida sina sjukdomar över större ytor. Dessutom utgör de konkurrens om föda och plats.

Vill du fiska lax och få betalt för laxen, samtidigt som du gör en insats för miljön är det dags att ge sig av till Hardangerfjorden.

Fiskarna från denna odling Varallsöy verkar redan ha spridit ut sig över ett större område och odlingsföretaget har nu i uppgift att försöka samla in dem. Därför har de utfäst en belöning på 200 kronor per fisk till sportfiskare som fångar dem. Vill man behålla fisken, får man göra det om bara odlingsföretaget får avlägsna fettfenan. All fångad fisk lämnas in på en mottagningssattion hos Lingalaks AS i Bergadalen. Så vill du fiska lax och få betalt för laxen, samtidigt som du gör en insats för miljön är det dags att ge sig av till Hardangerfjorden.

Publicerad: 27 May 2016
Av: Fiskejournalen