50 000 kronor för att restaurera Oreälven

Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Oreälven och dess invånare har fått 50 000 kronor.

Efter att Fortum fått nej i den infekterade striden om dammresterna vid Stackmora i Oreälven i Dalarna uppstod nätverket Oreälvens Vänner. Deras mål är att samla in pengar för att fortsätta att restaurera Oreälven.
De flesta minns nog Fortums fåfänga försök att lagligförklara dammresterna vid Stackmora i Oreälven. Dammen försvann vid två tillfällen på grund av misskötsel och tjänade ingen funktion. Fortum ville få resterna lagligförklarade i miljödomstolen, men efter ett utslag i mark- och miljööverdomstolen för några år sedan stod det nu klart att resterna senast i år ska vara utrivna och platsen återställd.
I svallvågorna efter dessa dramatiska turer i domstolarna har nu Oreälvens Vänner uppstått. Det är i grunden tre lokala företag som startat en insamling för att hjälpa till med restaureringen av älven. Fredag 21 februari lämnades 50 000 kronor över till kommunalrådet Marie Olsson. Oreälvens Vänner kan ni träffa på Facebook (https://www.facebook.com/orealven?fref=ts) och på Älvräddarnas hemsida kan ni läsa ett pressmeddelande från gruppen kring överlämnandet av insamlade medel till kommunalrådet.
– Det är oerhört roligt att det nu startats en insamling av pengar för restaurering av Oreälven, säger Christer Borg, Älvräddarna. Samtidigt blir jag bekymrad över Orsa Besparingsskogs allmänna inställning till miljö och vattenkraft. De verkar tro att bara det faktum att man bott på en plats i ett antal generationer ger rättigheter som står över både nationell lagstiftning och EU-rätt.
Orsa Besparingsskog, som tidigare köpte minst tre olagliga kraftverk av Fortum, är en grupp som är emot denna restaurering. De ser ett återställande och en restaurering av älven som ett hinder för fortsatt vattenkraftsutbyggnad.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?

Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!