Abborrar blir orädda av medicin

Vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning – något som drabbar abborren. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läkemedelsrester i våra vatten är ett problem som kan ge biverkningar vi inte riktigt räknat med.
I en färsk studie visar nu ett forskarlag från Umeå universitet att ångestdämpande läkemedel som hamnar i vattendrag, via våra avloppssystem, skapar djärva, asociala fiskar som äter glupskt.
Forskarna mätte upp halterna av ämnet Oxazepam i Fyrisån i Uppsala, samt i abborrar från ån. I akvarier utsatte man sedan abborrar för samma koncentration av medlet och jämförde dem med andra abborrar.
Abborrar är normalt ganska försiktiga av sig, de håller sig helst nära stimmet för att inte bli uppätna av andra fiskar. Men, de som simmat i Oxazepam var betydligt mer djärva.
– De blev mer asociala och mer tuffa. Våghalsigheten gjorde också att de åt snabbare, säger Micael Jonsson, en av forskarna.
I ett akvarium ger det förstås inga större negativa följder för abborrarna, men i naturen kan det oförsiktiga beteendet vara ödesdigert och på sikt påverka artens utbredning och överlevnad, menar forskargruppen.
Forskarna menar också att ett av de största problemen är att vårt avloppsvattnet är fullt med kemikalier i en komplex blandning och dagens reningsverk är inte byggda för att ta hand om dem.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Publicerad: 16 February 2013
Av: Morgan Fihn