Abborre över magiska 3-kilosgränsen

Så här ser en abborre över tre kilo ut. Vi pratar alltså om en abborre över svenska rekordet. Den glada fiskaren heter Steffen Schulz

Journalisten och hängivne sportfiskaren Steffen Schulz lyckades tidigare i år med något storslaget. Under ett fiskepass i holländska Rhendeltat lyckades han passera alla abborrfiskares totala drömgräns då han tog en abborre på massiva 3200 gram.
Nyheten är är inte dagsfärsk men det känns som ett tjänstefel att låta den här fisken glida förbi utan att omnämnas. Så här lyder Steffens egna berättelse om dagen då han han sprängde den åtråvärda 3-kilosgränsen;
Det var en kall men solig januarimorgon då jag och min vän tog oss ut på sjön. Vi fiskade som vi brukar på branter och grund och målet var stor abborre. När vi fiskar abborre – även i de stora djupa sjöarna så fiskar vi aldrig djupare än sex meter. Vi fokuserar på tre- till sexmeterskurvorna och det är där vi oftast hittar monsterabborren.

…när jag kände de typiska huvudskakningarna förstod jag att det var en abborre.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Under dagen plockade vi några schyssta fiskar på upp till 45 centimeter. På eftermiddagen bytte vi plats en gång till för att testa ett område som tidigare var svårfiskat på grund av den hårda vinden. Vi beslöt oss för att testa ytterkanten närmast djupet. På ett långt kast, långt bort från båten fick jag ett hårt hugg på mjukbetet. Att jigga just mjukbeten har visat sig vara den absolut bästa metoden för att lura de största fiskarna. Under fajten trodde jag att jag lyckats kroka en helt ok gös men när jag kände de typiska huvudskakningarna förstod jag att det var en abborre. När besten bröt ytfilmen fick jag och min vän Fredrik Fastenau (team Quantum) en chock. Abborren mätte ”bara” 50,5 centimeter men vikten stannade på 3,2 kilo.
En halvtimme senare var det helt mörkt, dessutom hade temperaturen dippat flera grader. Dagen därpå var det svinkallt så vi åkte hem.

Vi på Fiskejournalen gratulerar (i efterskott)  Steffen för en den otroliga fångsten.

Vill du se mer av Steffen Schulz så kan du kolla in hans Youtubekanal eller varför inte följa honom på Instagram.

 

Annons
AKTUELLT

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!