Abborre över magiska 3-kilosgränsen

Så här ser en abborre över tre kilo ut. Vi pratar alltså om en abborre över svenska rekordet. Den glada fiskaren heter Steffen Schulz

Journalisten och hängivne sportfiskaren Steffen Schulz lyckades tidigare i år med något storslaget. Under ett fiskepass i holländska Rhendeltat lyckades han passera alla abborrfiskares totala drömgräns då han tog en abborre på massiva 3200 gram.
Nyheten är är inte dagsfärsk men det känns som ett tjänstefel att låta den här fisken glida förbi utan att omnämnas. Så här lyder Steffens egna berättelse om dagen då han han sprängde den åtråvärda 3-kilosgränsen;
Det var en kall men solig januarimorgon då jag och min vän tog oss ut på sjön. Vi fiskade som vi brukar på branter och grund och målet var stor abborre. När vi fiskar abborre – även i de stora djupa sjöarna så fiskar vi aldrig djupare än sex meter. Vi fokuserar på tre- till sexmeterskurvorna och det är där vi oftast hittar monsterabborren.

…när jag kände de typiska huvudskakningarna förstod jag att det var en abborre.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Under dagen plockade vi några schyssta fiskar på upp till 45 centimeter. På eftermiddagen bytte vi plats en gång till för att testa ett område som tidigare var svårfiskat på grund av den hårda vinden. Vi beslöt oss för att testa ytterkanten närmast djupet. På ett långt kast, långt bort från båten fick jag ett hårt hugg på mjukbetet. Att jigga just mjukbeten har visat sig vara den absolut bästa metoden för att lura de största fiskarna. Under fajten trodde jag att jag lyckats kroka en helt ok gös men när jag kände de typiska huvudskakningarna förstod jag att det var en abborre. När besten bröt ytfilmen fick jag och min vän Fredrik Fastenau (team Quantum) en chock. Abborren mätte ”bara” 50,5 centimeter men vikten stannade på 3,2 kilo.
En halvtimme senare var det helt mörkt, dessutom hade temperaturen dippat flera grader. Dagen därpå var det svinkallt så vi åkte hem.

Vi på Fiskejournalen gratulerar (i efterskott)  Steffen för en den otroliga fångsten.

Vill du se mer av Steffen Schulz så kan du kolla in hans Youtubekanal eller varför inte följa honom på Instagram.

 

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!