Abborryngel äter hellre plast

De små plastpartiklarna äts upp av ynglen i tron om att det är lättfångad mat.

Fler obehagliga rön har framkommit när det gäller fisk och plastföroreningar. Rönen kan förklara nedgången av abborr- och gäddyngel i Östersjön.
Mikroplaster kan bestå av allt från nedbrutna plastförpackningar och ludd från fleecekläder till slipkorn i tandkräm och scrubkrämer. De små partiklarna kan misstas för plankton och man har sett att fiskyngel kan ha magarna fulla av plast.
Nu visar en undersökning att abborryngel till och med föredrar platspartiklar före levande plankton, med ett förödande resultat. Kanske är de mer lättfångade än ett riktigt djurplankton?

Förutom att yngeln inte får i sig någon näring, så påverkar plasterna fiskyngelns hjärnor.

Förutom att yngeln inte får i sig någon näring, så påverkar också plasterna fiskyngelns hjärnor. Experiment, utförda på Uppsala Universitet ,visar att ynglen inte reagerar inte på doften av rovdjur som de ska. I ett experiment hade de ett akvarium med yngel, gäddor och mikroplaster. Samtliga yngel var uppätna efter sexton timmar. I det andra akvariet hade de gäddor och yngel, men inga mikroplaster. Där var hälften av ynglen kvar efter 24 timmar.
Rapporterna om att föryngringen av abborre och gädda går väldigt dåligt i delar av Östersjön, kan vara kopplat till detta.
Stor andel av mikroplasterna kommer från oss konsumenter. Släng inte skräp som kan hamna i havet, välj tandkrämer och hudkrämer utan mikroplastkorn och fråga gärna i butiken om produkten innehåller mikroplaster. På så sätt uppmärksammas problemet.
Läs mer om varifrån mikroplasterna kommer.

Publicerad: 05 June 2016
Av: Fiskejournalen