Ål i 8-fjordar

För att stärka beståndet av den utrotningshotade ålen har Fiskeriverket tillsammans med 8-fjordar satt ut 180 000 ålyngel. Nu återstå att se om det som misslyckats på ostkusten fungerar i väst.
Från Frankrike, via karantän i Helsingborg, kom de små dyrgriparna i frigolitlådor. Nästan en miljon kostar de och vi kan gissa att en och annan fisk fick sitt livs dyraste skrovmål.
Fjordarna innanför Tjörn och Orust var tidigare fantastiska vatten för ål men, precis som över allt annars, är nu ålen på väg att försvinna. I området norr om Tjörnbroarna är endast fiske med krok och burar tillåtet. Dock har ålfisket getts dispens. Att denna dispens försvinner nu får vi väl förutsätta, för det är väl inte put&take-fiske som Fiskeriverket vill skapa med allmänna resurser?
Satsningen på att rädda ålen genom stödutsättningar har tidigare fått mycket kritik och i Östersjön har det misslyckats. Förhoppningen är nu att det ska fungera bättre på Västkusten. Att man väljer 8-fjordar stärker ytterligare områdets ställning som landets mest intressanta marina område. Inom några år kommer dessa fjordar att kunna tjäna som en resurs för jämförande forskning. Redan nu är det ett lysande exempel på hur en moder förvaltning av haven borde se ut.
Anders Nicander

8-fjordars projektledare Niklas Åberg sätter ut ålyngel i Havstensfjorden. (Foto: Anders Nicander)

8-fjordars projektledare Niklas Åberg sätter ut ålyngel i Havstensfjorden. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!