Ålen mer sällsynt på julbordet – men kvar på sushimenyn

(Foto: WWF)
(Foto: WWF)

Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs den utrotningshotade fisken på flera håll – liksom hos vissa saluhallar, grossister och sushirestauranger. Det visar Världsnaturfonden WWFs ålrundringning för femte året i rad.
Av ett drygt 110-tal krogar, butiker och färjerederier som WWF ringt runt till i landet uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.
– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Åltraditionen lever fortfarande kvar i bland annat Skåne och Blekinge. Ålen har tyvärr också blivit vanlig på menyn hos många sushirestauranger.
– Det är en olycklig utveckling som visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.
Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora.
WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder.
Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWFs fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Förra året fiskades cirka 360 ton ål.

Fakta:
Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.

WWFs rundringning 2014

WWFs rundringning gjordes i december 2014 till ett urval restauranger, hotell, rederier, butiker, saluhallar och grossister.
Här hittar du listan med resultat. (PDF)

Publicerad: 13 December 2014
Av: Morgan Fihn