Annons
Annons

Ålen utrotas

Annons

Det finns starka vetenskapliga argument för att stoppa allt ålfiske. Det säger forskare på Havsmiljöinstitutet.
Risken är stor att den europeiska ålen utrotas om inte allt fiske efter arten stoppas. Det tror i alla fall experterna. De årliga rapporterna om hur många ålar som vandrar tillbaka till lekplatserna är en skönmålning av en mörkare verklighet. Man avrundar uppåt för att få resultatet att se bättre ut än det i själva verket är.
De regleringar av fisket som införts följs av yrkesfiskarna men forskarna ser att detta inte räcker. Ett politiskt principbeslut om att stoppa allt ålfiske är vad som krävs enligt Henrik Svedäng på Havsmiljöinstitutet.
Anders Nicander

Fiskeriverkets ålförvaltningsplan är otillräcklig. Stoppas inte allt ålfiske riskerar ålen att utrotas. (Foto: Anders Nicander)

LÄS OCKSÅ

Annons
42 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Att rädda ålen från utrotning, är det ett enkelt ställningstagande för mig som person. Jag fiskar inte ål längre, jag kommer inte att varken köpa eller äta ål (även om det är gott…) tills vi kan göra det utan att riskera dess framtid.

  Detta borde alla kunna klara av!

 • Hade varit intressant att veta överlevnadsprocenten på de glasålar som nyligen släppts i, samma med det totala uttaget som yrkesfiskarna står för,hur mycket exporteras,vad blir kvar av dessa glasålar efter att kraftverken,yrkesfisket och rovfiskar tagit sitt?

  Hur är det möjligt att sverige som insett att ålen ligger risigt till låter yrkesfiskare fiska på dessa och dessutom tillåta export till ex Danmark?
  Man kan ju tro att vi svämmar över av ål.

  Lägg allt fiske efter ål i träda nåt år så får vi svart på vitt hur just yrkesfisket påverkar beståndet,skulle det inte märkas nån förbättring så vet vi att problemet ligger nån annanstans!Skulle beståndet däremot återhämta sig något så borde alla vara nöjda,även yrkesfiskarna då det ju finns hopp om att de kanske kan fortsätta sitt fiske i framtiden.

 • En annan variant är ju att staten skulle köpa yrkesfiskarnas fångster och se till att de kommer säkert till Sargassohavet. På så sätt så skulle alla bli nöjda? Vad vi i Sverige brukar skära ner på, brukar ju andra länder bara öka upp.

  Sedan måste jag ställa mig frågande till om ålekråkan bär sitt namn bara för skojs skull. Den är ju trots allt en av våra vanligaste fåglar nu mera.

 • Jo, en annan sak. Såg på ett fiskeprogram från USA där de metade med levande ål som agn. Det verkar lite out of bounds får jag säga.

 • Josef L: God dag herr Yxskaft, först sälen och nu skarven…

  Menar du på fullaste allvar att det skulle vara ålekråkornas fel att ålen är utrotningshotad globalt eller är du bara ute och leker ”internet-troll” på samma vis som du gör i sälendebatten?

  Du har ju i.o.f redan bevisat att du inte har förmågan att addera ett och ett så man borde ju egentligen inte bli förvånad, men det här tar faktiskt priset..

 • Jaha, så vakna väl Bill, undra va Bull är?

  Du lär vara den sista på hela jorden som förstår hur stor påverkan sälen har. Det är faktiskt inte bara jag har åsikten att knubbsälen ligger bakom torsknedgången på Västkusten. Du skulle bli förvånad om du visste hur många och vilka som delar min åsikt i den frågan. Men nog om det.

  Eftersom du har lätt att kritisera mig, så får du nu faktiskt själv vara öppen för kritik. Vad jag vill säga är att du verkar ha stora problem med läsförmågan då du tolkar inlägg lite som du själv vill. Detta inte bara emot mig utan de flesta av dina motkombattanter här på fiskejournalens sida. Dina inlägg saknar ofta någon substans och är ofta bara rena personangrepp. Titta bara på ditt inlägg ovan.

  Huruvida om skarven påverkar ålbestånden vet jag ej. Men att den kallas ålekråka eller ålkrok lär ju inte vara av en hel slump. Den äter säkert en hel del ål och med all säkerhet mer än Anders. Om nu ålen är illa ute så måste nog alla dra sitt strå till stacken, så och även skarven.

 • Mina motkombattanter? Mig veterligen så har jag aldrig debatterat med någon annan här än dig, och till på köpet så har faktiskt alla andra som skrivit här har varit dina motkombattanter, inte mina..

  Så komma å snacka om läsförståelse..

  Vad gäller sälen så är det allmän kännedom att dina polare yrkesfiskarna vill ha bort dem och alla andra som de anser vara konkurrenter om ”deras” fisk, så även oss sportfiskare. Att de och foliehattarna i jägarförbunden håller med dig är därför knappast något att ta alltför allvarligt på, det bästa man kan göra är att skratta åt deras lustiga påhitt.

  Men ge dig nu ut och utrota allt som kan tänkas äta fisk.. Står delfiner och valar på tur härnäst månntro?

  Förresten.. det var nog silltruten som gjorde slut på senaste stora sillperioden, det hörs ju på namnet..

 • Dina inlägg saknar ofta någon substans och är ofta bara rena personangrepp. Titta bara på ditt inlägg ovan.

 • Josef L: Precis som vanligt kör du med din barnsliga debatt-teknik om motståndarnas substanslösa inlägg när dina tramsiga ”bevis” och hårresande lekmannaspekulationer krossas, du har absolut inget att komma med nu och har aldrig haft så ett gott råd till dig är att ta och tänka över om du verkligen själv tror på det du skriver.

  Jag vet att du troligen inte än man nog att erkänna att du haft fel, och det oavsett hur enormt fel du än må ha, men nu är det nog dags du lägger av med tramset innan du gör dig till större åtlöje än du redan gjort.

  En sak skall du veta, sportfiskare diskuterar faktiskt det som skrivs här ute i verkliga livet (vet du vad det är?) och det är oerhört många som fått sig goda skratt åt dig, det du skrivit och dina fantasier.

 • Raffen: 3 inlägg på raken hur bra du är och hur dålig jag är. Hela fiskejournalen har nog fattat att din pappa är polis. Att du skiter i ålen är ju tydligt. Andra saker är ju viktigare för dig.

  På samma sätt skiter du i att sälen äter rent längs med kusterna, så länge som du för utlopp för ditt hat. Att 1000tals sporfiskare, eller lustfiskare som jag kallar mig, har ett dåligt fiske spelar ingen roll.

  Att du inte förstår att sälen är ett problem förstår jag, du tror ju att det var fisktomt längs med kusterna på 80talet, att sälungar äter mindre än vuxna sälar, att det funnits knubbsäl i våra fjordar hela tiden och man åker till Nordsjön för att man kan det, inte för att fisket är bättre där.

 • Josef L: Ledsen Don Quijote, men jag var tyvärr inte medveten om att jag skrivit ens ett endaste ord om mig själv, men… jag kan ju ha fel..

  Vad gäller ålen så skiter jag absolut inte i den, jag försöker däremot inte som du skylla det som yrkesfisket bevisligen ställt till med på några djur..

  Om vi skall diskutera hat så antar jag du är rätt person att ta upp ämnet med, speciellt då med tanke på ditt hat mot allt i vår fauna som äter fisk. Att jag skulle hata någon vet jag däremot inte vad du fått det ifrån, medvetenheten om att det finns yrkesfiskare förstör och fiskar ut våra hav och viljan att få fram dessa i ljuset har absolut inget med hat att göra, snarare har det med omtanke om vår natur att göra. Det fina i (åle)kråksången är att det trots allt finns yrkesfiskare som fiskar på ett etiskt och moraliskt försvarbart vis och som ger blanka sjutton i de dumheter som du och dina gelikar sprider.

  Vad du förstår och inte förstår kan vi andra bara spekulera i, men då din kunskap om sälars beteende, vår fauna och det ekologiska systemet är jämförbart med ett lekskolebarns så kan vi ju dra våra slutsatser därefter.

  Att du heller inte känner till var i haven runt oss historiskt sett fått och fortfarande får de största och för yrkesfisket mest attraktiva exemplaren av de fiskarter som är populärast på tallrikarna gör ju ditt resonemang än lustigare, frågan är väl varför du en diskuterar något du uppenbarligen inte vet ett smack om…

 • Sälen är det största hotet inne i fjordarna runt Tjörn Orust. Det finns hundratals, När jag var liten 60-70 talet fanns det ingen. Åk ut o räkna och gångra de sälar du ser med 4 Kg. det blir tonvis i veckan. Skall vi rädda torsk, bleka o kolja från att försvinna, så måste sälbeståndet vara på miniminivå, annars går det åt pepparn.Det råder ingen brist på SÄL.

 • Så märkligt att det plötsligt dök upp 2 nya nick till yrkesfiskets försvar.. på en sportfiskesida..

  Hjalmar: Faktum är att Öresund, Kattegatt och Skagerack tillsammans producerar i runda slängar 375 000 ton fisk per år och västerhavets alla sälar stoppar inte i sig mer än 8,76 % av vad nämnda hav producerar. Sedan är torskfiskar absolut inte deras huvudsakliga föda, så du behöver inte oroa dig för dem..

  andres k: Nu är faktiskt ålen utrotningshotad globalt, så Ålekrålans existens är inte vad som sett till att arten blivit så decimerad som den är, hade inte yrkesfisket efter den varit så oerhört hårt så hade dagens situation aldrig uppstått.

 • Raffen: Du fattar inte ens att en sälunge behöver mer mat än en vuxen och så säger du att jag har ett lekskolebarns förståelse för ekologi? Ja du, du kanske kan leka kung här, men för mig är du svag i ämnet. Synd att du saknar totalt självinsikt.

  Allt har sin plats i naturen. Så också människan vilket är lätt att glömma i denna betongvärld. När människan slutar jaga sälen ökar den tills fiskbestånden är körda. Där är vi nu. Bakåtsträvare som raffen mm skyller enformigt på yrkesfisket och hindrar oss från att få tillbaka fiskbestånden i och med att de försvarar sälen från att ens påverka bestånden.

  Visst har du helt rätt Hjalmar. Men jag vill bara påpeka att när jag pratade med slottskogens sälskötare i vintras, så åt sälarna i genomsnitt 5 kg sill om dagen. En sill har ett högt energivärde och motsvarar nästan 2,5 kg torsk. Därtill äter inte sälen huvuden på torsken. Så om en knubbsäl skulle bara hålla sig till torsk vintertid så är nog siffran snarare att det behövs 15 kg torsk per säl och dygn. Observera att detta var djur i fångenskap.

  En sista sak som aldrig nämns är skrämseleffekten. Precis som en fågelskrämma påverkar fåglar, påverkar sälens närvaro fisken. Den behöver inte äta upp fisken för att paja fiskproduktionen, då fisken inte kan leta föda som vanligt eller att den flyr området.

 • Raffen säger:
  ”Sedan är torskfiskar absolut inte deras huvudsakliga föda, så du behöver inte oroa dig för dem”

  Från wikipedia:
  ”Vuxna knubbsälar äter nästan bara fisk och vid Sveriges västkust är det till 80 procent torskfiskar”

  Raffens siffra på fiskproduktion är dessutom helt fel då han inte har insikt i basal ekologi. Alla som är insatta i fisk och fiskproduktion vet att kustzonerna producerar grymt mycket mer fisk(50-40 kg per hektar) än frivattnet.

 • Sanningen är att Öresund, Kattegatt och Skagerack tillsammans en har yta på ca 75 000 km² och enligt siffror som Josef själv tidigare lagt fram i diskussioner här på FiskeJournalens diskussionssida så producerar dessa hav ca 5 ton fisk per Km² av yta (Josefs siffror, 50 kg per hektar och 100 hektar per Km²), nämnda havsyta producerar alltså i runda slängar 375 000 ton fisk per år.

  Så även om varje säl äter 5 kg om dagen, vilket de i verkligheten definitivt inte gör eftersom alla sälar varken är vuxna eller ens friska individer, så skulle dessa havs 18 000 sälar ändå inte äta mer än 32 850 ton fisk per år.

  Enligt Josefs egna siffror så äter alltså inte västerhavets alla sälar mer än 8,76 % av vad nämnda hav producerar…

  Att Josef sedan mäter vår kust fågelvägen och inte tar med alla vikar, öar och kobbar gör dessutom hans räkneexempel än mer huvudlöst och inkorrekt….

  Så snacka om bakvänd god dag yxskafts-logik, du kanske borde börja rikta udden dit den bör Josef…

  Sedan är faktumet det att när man studerat otoliterna från fisk i sälarnas magar så har det visat sig att sälar inte alls äter mycket torskfiskar som tidigare antagits…

  Om man till det lägger att Josef tydligen inbillar sig att havet utanför kustzonen är bottenlöst och är att räkna som frivatten borde ju få en och annan att klura en hel del på hur det egentligen är ställt..

  Men hur som helst, Josef tror ju att knubbsälarna skuttade över land till det som idag är Östersjön för 8500 år så vad annat än vimsigheter från hans sida är att förvänta.

 • Lite logik a’la Josef..

  A) Kutar äter mer än vuxna sälar, precis som små barn drar i sig mer till middag än sina föräldrar.

  B) En kuststräcka mäter man fågelvägen.

  C) Yrkesfisket har ingenting med fiskbristen i haven att göra, allt beror på säl och ålekråkor.

  D) Fisken är intelligent och flyr till havs där det finns säl.

  E) När knubbsälen koloniserade Östersjön så gick den över land dit.

  F) Det är ålekråkans fel att ålen är hotad globalt, yrkesfisket har inget med saken att göra.

  G) De lämningar av sälben som finns vid otaliga gamla bosättningar utefter vår kust är förfalskningar.

  H) Sälen, och möjligen Ålekråkan, i Sverige är de enda rovdjur i hela världen som utrotar sina bytesdjur, de har satt den ekologiska balansen ur spel.

  I) Samma antal sälar som inte utrotade fiskbestånden på 17 och 1800 talen utrotar dem idag, troligen har de börjat äta mer.

  Vi kan fortsätta det här hela alfabetet ut men det känns liksom inte direkt meningsfullt, alla förutom Josef förstår säkert ändå..

 • En till, känner att jag måste…

  J) Vi som anser att ett yrkesfiske som förstör bottnar och utrotar mängder med fiskarter inte är acceptabelt är bakåtsträvare..

 • Knubbsäl äter inte torsk, vad kommer näst? Att de är vegetarianer? Kan du inte kontakta wikipedia och se till att de uppdaterar med dessa häpnadsväckande nya fakta.
  sv.wikipedia.org/wiki/Knubbs%C3%A4l

  Björn Risinger som är chef på Naturvårdsverket som är en av Sveriges mest kunniga på knubbsäl, skriver att det inte finns några belägg för att knubbsäl inte funnits i Skagerack innan mitten av 1700talet. Antagligen är han förvirrad för att Skagerack som vi känner till det inte fanns förr i tiden. Men kan du inte slå han en signal och förklara för han att han måste ändra i förvaltningsplanen då du vet mycket bättre.

  När du är igång och leker polis, kan du inte maila till skansen och de andra som tar hand om sälungar och säga till dem att inte mata sälungarna med mer mat än de vuxna individerna. Du blir säkert populär.

  Här har du en till länk som måste uppdateras. Det verkar nämligen som någon mer än jag räknar kuststäckan som mig:
  sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kust
  Vilka idioter!!

  Du har då förmågan att se klart och nyktert på saker och ting, till skillnad från mig. När du säger att knubbsälen inte är ett problem, då måste nog hela sporfiskekåren tro dig.

  När det gäller skarv, vilken kärnfrågan är, så hag jag aldrig påstått att de är den enda orsaken till att ålen är körd. Det har du hittat på i samma anda som allt det andra som du skriver. Men man kan ju tycka om sympatiska människor som Anders kan tänka sig skära ner på sitt fiske så borde ju hårdnackade skarvfantaster kunna släppa loss lite med.

 • ”Knubbsäl äter inte torsk, vad kommer näst?”

  Vem har sagt att sälen inte äter torsk?

  ”inte finns några belägg för att knubbsäl inte funnits i Skagerack”

  Precis, det fanns INTE några belägg för att knubbsäl inte funnits i Sverige, så vad gafflar du om? Du kan ju fråga dig om någon myndighet verkligen skulle rödlista en art som inte var naturlig här…

  Polis, vad tusan har ordningsmakten med det här att göra? Vad gäller kutarna så har både du och jag egentligen rätt, för dels blir de vuxna väldigt snabbt och dessutom så finns det flera olika ”kutstadier” precis som man inte kan dra alla barn av vår ras över en kant.. Så även om du nu vill se alla kutar som ”tonåringar” som vräker i sig mat så är de absolut inte det.

  Njae, idioter är de inte, men om man skall räkna kuststräckan som du gör, alltså en säl varje X meter så måste du givetvis samtidigt räkna varje meter det är runt en ö och varje meter meter sträcka det är in i varje vik och ut på varje udde, och det inser du själv alldeles säkert helt själv även om du nu försöker påstå något annat.

  Om du nu läst vad jag skrivit så hade du vetat att jag inte på något vis förringar att sälen kan vara ett problem i dagsläget och att jag heller inte har något rent generellt mot säljakt. Det jag vänder mig mot är ditt supertrams om att det skulle vara sälen och inte yrkesfisket som är anledningen till att vi är i den situation vi är i. Sanningen är den att hade inte yrkesfisket fått härja som de gjort med våra fiskbestånd så hade vi aldrig behövt ha den här diskussionen.

  Det du har påstått är att det är Skarven vi primärt måste göra något åt, yrkesfiskets skuld i det hela har du precis som i säldebatten förträngt och inte låtsas om. Att ”köpa ut” ålfiskarna och på så sätt hålla de som är grunden till problematiken nöjda och glada var ju din melodi, och det är vad som gör dig till en hycklare.

 • Raffe: Kom tillbaka när du uppdaterat länkarna och ändrat verkligheten så den stämmer med det du säger.

  Hade jag varit du så hade jag nog lagt av vid detta laget:

  Raffen säger:
  ”Sedan är torskfiskar absolut inte deras huvudsakliga föda, så du behöver inte oroa dig för dem”
  Från wikipedia:
  ”Vuxna knubbsälar äter nästan bara fisk och vid Sveriges västkust är det till 80 procent torskfiskar”

  Jag tror nämligen att du har någon form av trovärdighetsproblem hos läsarna. Men det är nog kanske bara jag.

 • Antar att minnet är lika uselt som kunskapen, med tanke på all den stryk du fått ta här så är det knappast min trovärdighet som är problemet… Så återgå du till att diskutera med foliehattarna på jägarförbundet och de av dina kollegor bland yrkesfiskare som jönsar med och glatt gör tummen upp åt dina galenpanneargument.

 • Raffe, jag har all förståelse att du tycker att jag fått stryk. Men kan du inte gå och ändra i wikipedia så din och min verklighet stämmer någorlunda överens.

 • Bra ni håller igång ämnet Raffen och Josef,det behövs.
  En tanke som slog mig är att hur kan wikipedia skriva att sälens föda till 80% består av torskfiskar? Detta måste väl i hög grad gälla när ett hav är i balans och artfördelningen är som den skall,om balansen rubbats och ”torskfiskarna” decimerats så bör väl sälen äta mer av andra arter såsom ål,öring,näbbgädda,plattfiskar mm.
  Borde vara väldigt svårt att veta från tider till tider vad sälens föda består av procentuellt.
  De sista åren har det synts mer och mer säl i göta älv och där är det garanterat inte 80% torskfiskar som de äter:)

 • Jag vet inte om du är medveten om att allt som står på Wikipedia läggs dit och redigeras av privatpersoner som anser att just deras källor är mer trovärdiga och ”riktiga” än andras, allt man läser måste dessvärre inte stämma med verkligheten bara för att det går att citera och hänvisa till.

  Som du säkert också vet så är böcker gamla och många gånger så har de ”fakta” som stått i dem varit felaktiga och om inte annat föråldrade, för vem tror t.ex nu på att jorden var platt.

  Hade Wikipedia funnits på tiden för den debatten så hade där säkert stått att jorden var platt, trots att det fanns ordentlig forskning som motsade detta för oss ganska urbota korkade ”faktum”, för det fanns ju mängder med litteratur som påstod att jorden var platt..

  Nu till kärnan av det hela, sälen likt alla andra rovdjur äter det som det finns gott om och det det fångar lätt, enkel matematik för alla de som läst lite biologi. Sälar lär dessutom precis som sina andra släktingar bland djuren sin kutar att fånga det som är lätt att fånga och finns i omgivningen.

  Och nu är det ju som så att inte direkt vimlar av torsk på det vis som det gjorde förr, det finns alltså inte ens samma lilla mängd som det gjorde när Djur i natur (som släpptes 1999 om jag inte missminner mig) skrevs. Att det tar tid att ställa samman ett uppslagsverk inser troligen även du, så du bör nog ta och fråga dig dels på vilka fakta det som står i boken grundades samt både när dessa togs fram. Du borde dessutom ta dig en klurare på om det är rimligt att generalisera på det vis som görs med tanke på att sälarna i runt sundet har över 60% tobis i sin kost, en del skotska sälar har plattfiskar som huvudföda och sälarna i delar av norska västlandet har sej som huvudföda…

  Speciellt viktigt är det med tanke på den nya forskning som gjorts som faktiskt tyder på att sälen äter oerhört mycket mindre torsk än vad som antagits..

  Så hänvisa du vidare om du vill, men du blir faktiskt inte en gnutta trovärdigare förrän du klarar av att erkänna att det grundläggande problemet till att vi ens behöver ha den här debatten är det historiskt för stora fisketrycket.

 • Amen på det Jarmo, finns det ingen torsk så äter sälen annat och den lär dessutom sina kutar att äta annat. Och att stödja sig på gamla fakta som inte har med dagens värld att göra är bara tramsigt och för inget vidare..

  Så Josef, du borde faktiskt också inse att Wikipedia borde uppdateras..

 • Jarmo, som du säger, knubbsälen kan inte äta det som inte finns. Men, alla studier som finns pekar på att torskfiskar ryker först. Därav siffran 80%. Skall man vara petigt så står ju västkusten på wikipedia. Jag tror att det var på 80talet det gjordes en studie på hur mycket torsk sälen åt på vid Koster. Det var mest torskfisk, och siffran för torsk var 20%. Att det inte går att ha knubbsäl i våra fjordar och ha samtidigt ha ett friskt torskbestånd borde nog vara uppenbart för alla utan raffe och de andra som tjänar pengar på att sälen finns och pajar kustbestånden. Jag som vill kunna fiska är ju av en annan uppfattning.

  Raffe: Man kan ju tycka att du borde gått in och läst på wikipedia innan du ger dig huvudstupa i debatten, så kanske du inte gjort en sådan dundertabbe.

  Själv måste sälja min enda stora fisk som jag och min extremt stora fiskebåt har lyckats få upp i år. Det blir säkert en fet inkomst, speciellt med tanke på att den var under minimigränsen så att den fick gå tillbaka. Men vad gör det, mina kompisar på SFR har ju bjudit med mig och folihattarna på jägarförbundet på lyxkryssning där vi skall sippa rosévin och äta tjuvskjutet sälkött tills vi storknar.

 • Josef: Vilken dundertabbe talar du om? Att du hänvisar till något som inte stämmer med verkligheten, precis som du nyss erkände för Jarmo?

  Jag citerar dig.. ”knubbsälen kan inte äta det som inte finns”

  Tycker faktiskt det är lite lustigt att du ena sekunden påstår att sälen knör i sig massa torsk och i nästa mening säger att den inte alls gör det, hur ska du egentligen ha det?

 • Josef: Förresten, kan du inte ta och förklara exakt på vilket vis jag och alla andra sportfiskare och naturvänner tjänar pengar på sälen?

 • Hör från många sportfiskare gnäll om hur yrkesfiskarna förstör fiskemöjligheterna, Hur vattenkraftverken förstör för lax och öring osv.
  Ironisk att ni pratar om miljöförstöring, när jag varenda gång jag är ute med spöet ser avklippt fiskelina i vattnet. Fåglar med krokar i fötterna. Och tror ni att våra spön, rullar och drag inte påverkar miljön?? Sluta gapa som småglin och sopa framför er egen dörr istället..

  Kanske lite OT, menmen..

 • Loke: OT men ändå ett intressant ämne..

  Kan hålla med dig om att det inte är bra med den miljöpåverkan du nämner och att vi givetvis måste försöka bli bättre på det vi gör, saker som blyfria sänken och krok som löses upp snabbare är ett par steg som redan tagit, men linorna är givetvis ett problem och det man personligen kan göra där är ju dels att använda korta brott-tafsar så inte onödiga mängder lina blir kvar i vattnet samt att ta med sig den lina man kan hem.

  Att däremot jämföra den typen av problem med ren och skär utrotning av fiskarter och bestånd känns dock helt vansinnigt, för inte jämför man pilbågar med kärnvapen..

 • Jag fattar inte hur man kan kläcka ur sig något så dumt som att jämföra några nylonlinor med miljöförstöring som en yrkeskår gör sig skyldig till när den fiskar ut världshaven och skövlar bottnar. En sak är ni yrkesfiskre världsmästare på och det är att skylla ifrån er på andra grupper och djurarter.
  Sedan är det självklart inte ok att skräpa ner när man är ute och sportfiskar. I sådana fall handlar det troligen om nybörjare. Men vi jobbar på det också samtidigt som vi slåss mot vattenkraften och restaurerar vattendrag (vilket yrkesfiskare profiterar av utan att lyfta ett finger som vanligt).

 • Lite mer..

  Om knubbsälar i Skagerrak och Kattegatt

  Härkönen (1987) studerade de otoliter från bytesfisk som fanns i knubbsälars avföring på en stenig strandmiljö på Kosteröarna i Skagerrak och på en sandig strandmiljö på ön Anholt i Kattegatt under 1977-1980.

  Han beräknade också med hjälp av storleken på dessa otoliter bytesfiskens storlek. En sådan undersökning gjordes också 1989 på knubbsälar i Skagerrak (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991).

  Under undersökningen 1977-1980 konstaterades 20 arter av bytesfisk (Härkönen, 1987).

  I hela undersökningen dominerade tre familjer av fisk (torskfiskar, plattfiskar och olika arter av sill). Torskfiskarna representerade 50%, plattfiskarna 26% och sillarterna 8% av bytesfiskens vikt.

  Följande arter var den viktigaste födokällan i vikt.

  Sillarter: sill (7%) och skarpsill (1%).
  Torskfiskar: torsk (20%) och glyskolja (7%), vitling (6%) och vitlinglyra (6%).
  Flatfiskarter: bergtunga (15%) och sandskädda (7%).
  Andra fiskarter: tobis (7%).

  I Kattegatt levde knubbsälarna på 12 arter. Plattfiskarna: Sandskädda, rödspätta och skrubbskädda bestod av 75% av kosten och tobisen av 9,3%, medan torskfiskarna (15,5%) var mindre viktigt i denna naturtyp (Härkönen, 1987).

  Knubbsälarna i Skagerrak som undersöktes 1989 levde på 31 arter av fisk, men sex arter: sill, torsk, blåvitling, vitling, vitlinglyra och bergtunga utgjorde huvuddelen av kosten (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991 ).

  Denna diet var nästan densamma som finns i studien från 1977-1980 men med undantaget att andelen sill hade mer än fördubblats 1989 (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991).

  Dagliga konsumtion av livsmedel

  Det är svårt att avgöra den dagliga förbrukningen hos vilt levande sälar. Tillgängliga data är från experimentella studier som tagits fram med hjälp fångna djur som hålls på en aktivitetsnivå som liknar den som förekommer i deras naturliga miljö (Mohn & Bowen, 1996).

  Baserat på data från knubbsälar som erhållits under studierna 1977-1979 (Härkönen, 1987) och 1989 (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991) och som gjorts under årstidernas växlingar så har uppskattningar av den energi som krävs för underhåll och tillväxt beräknats till ett genomsnittligt dagligt energikrav på 4680 kcal per knubbsäl, det motsvarar en daglig konsumtion av 3,67-4,15 kg fisk, givetvis är detta beroende på dietens sammansättning. (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991).

  Knubbsälarnas totala konsumtion av fisk var proportionerliga i förhållande till stammens storlek och var 1989 i storleksordningen 2400 ton och därmed var knubbsälens konsumtionen av de kommersiellt viktiga fiskarterna mindre än 1% av yrkesfiskets fångster av dessa arter i Skagerrak (Härkönen & Heide-Jørgensen, 1991).

  Om storleken på Knubbsälens bytesfisk i sydvästra Nordsjön

  Av de bytesfiskar som är av stor betydelse för födointaget för knubbsälar finns flera småarter. Smörbultar blir bara ca 10 cm i långa, skäggtorskar, sandskäddor, sjökockar, simpor och de vanliga arterna av tobis är alla oftast mindre än 25 cm i längd, även om äldre exemplar och den större tobiskungen ibland kan bli större.

  Av de större arterna så var cirka 95% av de äkta tungorna som blivit föda för knubbsälen mindre än 35 cm.

  Mer än 90% av rödspättorna var mindre än 18 cm i uppskattad längd och mer än 90% av den torsk som knubbsälen konsumerade var kortare än 35 cm i uppskattad längd.

  Majoriteten av de tobisfiskar som blivit byten uppskattades vara mellan 8 och 24 cm i längd, det är storleksordningen av de mindre tobisartenarna Ammodytes marinus och Gyrnnammodytes semisquamatus eller inomskärs arten A. tobianus, ett litet antal större fiskar som påträffades dock som var upp till 32 cm, de var förmodligen av arten kungstobis.

  En stor del av den vitling som blivit bytesfisk räknas också som småfisk eftersom mer än 90% var mindre än 30 cm i längd.

  Observera att längderna beskrivna ovan har beräknats och uppskattas efter storleken på mätningar av delvis smälta otoliter från knubbsälens bytesdjur och att det därför är svårt att dra alltför exakta slutsatser om fiskarnas riktiga längd. (Ailsa J. Hall, John Watkins, Philip S. Hammond, 1989)

  Ok Josef.. förklara nu bort det här är du snäll, för det här är taget direkt från den studie du talar om..

 • Josef: Betänk nu att det här var 77-80 då det fanns förhållandevis gott om torsk, och på den tiden bestod enbart 15,5% av bytesfisken i Kattegatt av torskarter och 20% av bytesfisken i Skagerack av torsk, hur tror du situationen ser ut idag?

  Betänk också att sälen på den tiden stoppade i sig mindre än 1% av den mängd som yrkesfisket då tog upp i samma vatten, med det i åtanke så borde kanske till och med du kunna klura ut vad eller vem som såg till att fisken decimerades i våra hav..

 • Intressant fakta det där, Raffen. Ska bli intressant att se hur Josef lyckas vinkla om det där till ”elakheter”. Josef och hans yrkefiskarkompisar visar tydligt en ignorans gentemot vetenskapliga fakta. Kanske inte så konstigt att den kåren har fiskat ut våra hav och trålat sönder våra bottnar.

 • Visst är det intressant JS, men ännu intressantare blir det när man läser följande..

  En studie av knubbsälens potentiella predation på beståndet av torsk i östra Nordsjön (2006)

  De ökade skandinaviska populationerna av knubbsäl de senaste decennierna sammanfaller väl i tiden med kollapsen av torskfisket, antagandet om ett orsakssamband har därför lett till krav på återinförandet av säljakten.

  De som föreslår denna ”adaptiva förvaltning ”antar ofta att en decimering av sälstammarna automatiskt främjar fisket, detta argument förutsätter att sälstammarnas predation skall vara tillräckligt stor för att ha en mätbar effekt på fiskbestånden.

  Den potentiella omfattningen av torsk-säl interaktionen analyseras med hjälp av uppgifter om mängden knubbsäl, dess matvanor och sammanställda uppgifter om torskens liv och
  statistisk över yrkesfiskets och fritidsfiskets torskfångster.

  En storleks-strukturerad historisk matris för torskbeståndet har tillämpats och knubbsälars storlekspreferenser på deras specifika byten har också beaktats. Den beräknade mängden knubbsäls predation var liten jämfört med både yrkesfiskets landningar och vid en låg uppskattning av det totala torskbeståndet. Eftersom de storleksklasser av torsk som knubbsälen dessutom fångar och äter har låga reproduktionsvärden kommer effekterna av knubbsälstammens predation på torskproduktionen minskas ytterligare.

  Våra analyser tyder därför på knubbsälar har en försumbar inverkan på torskfisket.

  B. Johan, L. Hansen, Karin C. Harding
  Department of Marine Ecology, Göteborg University

 • När man räknar Svenska västkustens totala sträckning, alltså med större öars omkrets samt fjordar, större vikar och större uddar så är den lite grovt räknat ungefär 130 mil, och det är i underkant eftersom små kobbar och mindre vikar och uddar då inte är medtagna.

  Den som betvivlar sanningshalten i det rekommenderas att testa Eniros ypperliga karttjänst där man enkelt kan mäta sträckor.

  Om vi då räknar högt och slår ut de 12 000 knubbsälar som maximalt finns i vårt land så blir det en individ var 108:e meter.

  Nästa faktum är att sälar i snitt simmar 5 mil per dag i sitt födosök, och det är utslaget halvvägs till Danmark och tillbaks, det skulle då innebära att varje säl har ett område på 108 meter x 25000 meter som skall täcka dess födobehov, varje knubbsäl har alltså 2,7 miljoner kvadratmeter havsyta, vilket är detsamma som 270 hektar.

  Om vi nu ponerar att varje hektar producerar 50 kg fisk per år, så ger det att dessa 270 hektar producerar ca 13,5 ton fisk per år.

  Lägger vi nu till det faktum att knubbsälen äter mellan 3,6-4,15 kg fisk per dag så innebär det att varje säl under ett år äter mellan 1,3 och 1,5 ton fisk.

  Det här skulle då innebära att knubbsälen utefter våra kuster fångar och äter någonstans mellan 10 och 12% av fiskbestånden.

  Det är också viktigt att veta att knubbsälen oerhört sällan fångar fisk som är över 30 cm och då i princip alla våra matfiskar förutom sillen är större både när de fångas av yrkesfisket och när de skall leka så påverkar knappast dagens knubbsälsbestånd ett normalproducerande västerhavs fiskbestånd överhuvudtaget.

 • Raffen: Du är ju redo att doktorera i ämnet ”knubbsälars matvanor i kust och hav”!

 • Skall man förbjuda ålfiske ska vara lika i hela Östersjön annars är det ingen mening med ett förbud.

  Varför redovisar inte Vattenfall med flera sina åtgärdsplaner för att sluta slakten i turbinerna.

  Det är väl enklare att börja med dom största bovarna,i stället för att lägga skulden på fiskarna.

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons