Alexandra om piratpolitiken

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Flera svenska matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Att miljontals ton fisk dumpas väcker starka känslor, och en av dem som reagerat är Alexandra Zazzi.
– Det är helt absurt att EU sysslar med det här, säger hon till Fiskejournalen. Man tänker ju snarare på pirater.
Svenska folket lärde känna Alexandra Zazzi genom svält och strapatser i Expedition Robinson år 1998, men hennes relation till mat sträcker sig långt bortom Tengah:s torftiga risransoner. Hon har gett ut flera kokböcker, och hennes krönikör syns regelbundet i Göteborgsposten och Matmagasinet. Hon har också varit programledare för både Köket i TV4 och Meny i P1, och driver matbloggen Livsform.se. Fisk är viktigt för henne.
– Det är helt underbart, ur näringssynpunkt är fisk helt rätt.

Respekt

Enligt Alexandra Zazzi är det viktigt att förstå vad man äter. Med bättre kunskap följer ökad respekt, och Alexandra tror att politiken hänger ihop med fiskens status.
– För många är fisk bara färdigstyckade fiskpinnar. Jag tror vi måste gå tillbaka till att äta fisk på riktigt. Där kan vi kockar verkligen slå ett slag.
Om hon fick bestämma skulle man ta tag i problemet med dumpning på flera plan.
– Man måste hitta regler som gör att man inte behöver slänga tillbaka fisken, men det som fångas måste också tas tillvara, säger hon.
Idag är det långt ifrån all fisk som går direkt till matborden. Förutom omfattande dumpning mals många arter ned till fiskmjöl och kastas bokstavligt talat för svinen.
– Det är vansinne att så mycket fisk används som djurfoder, säger Alexandra Zazzi. Vi måste lära oss att äta all ätbar fisk.
För Alexandra är det självklart att lagarna ska präglas av omsorg om miljön, och hon är övertygad om att en bättre fiskepolitik gynnar både ekosystemet, konsumenterna och fiskenäringen i längden. Till EU-politikerna har hon ett kort budskap:
– Gör om, gör rätt!

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!