Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

Ulf Kristersson statssekreterare döms till dryga böter för att ha tjuvfiskat ål.

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i EU. – Det är oerhört förvånande att Alliansen nu väljer att ignorera ålens status som utrotningshotad art och stoppar Sveriges möjlighet att stödja ett europeiskt ålfiskestopp, säger Inger Näslund, sakkunnig för fiskefrågor på WWF.

EU:s oktoberbeslut om ålfisket i Östersjön blev en besvikelse för alla som ville se ett fiskestopp, inklusive Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Majoriteten av EU:s ministrar önskade ett fortsatt ålfiske, och kompromissen blev att hänskjuta beslutet fram till ministerrådet på måndag, då medlemsländerna ska rösta om 2018 fiskekvoter i Atlanten.
Om EU-kommissionens förslag får majoritet blir det aktuellt med en reglering av ålfisket i hela EU, inte bara i Östersjön.
Sveriges ståndpunkt diskuterades i går i Mark – och miljöutskottet, och överläggningen visade att regeringens uppfattning – att ett fiskestopp bör träda i kraft 2018 – inte delas av Alliansen och SD.

”Det är helt sanslöst att man sätter på sig skygglappar och blundar för den katastrof som ålen står inför om inget görs”

– Det är helt sanslöst att man sätter på sig skygglappar och blundar för den katastrof som ålen står inför om inget görs. Att Sveriges fiske på ål skulle vara obetydligt är felaktigt. Sverige i dag är i själva verket den tredje största ålfiskenationen i EU, säger Inger Näslund.

Alliansen valde redan i oktober att blockera regeringens stöd för ett ålfiskestopp i Östersjön, och då användes ett argument som nu tappar trovärdighet, enligt WWF.
– Förra vändan när ett ålfiskestopp för Östersjön var uppe för övervägande i riksdagen så röstade Alliansen nej till det för att man ansåg att ett förbud borde gälla hela EU. När nu regeringen vill driva ett heltäckande förbud i ministerrådet säger man nej även till det, det är helt klart en märklig argumentation kan jag tycka, säger Madeleine van der Veer, samhällspolitiskt ansvarig på WWF.

”Där här sätter fingret på en allvarlig brist som Sverige har när det gäller att förvalta våra vatten- och fiskbestånd”

Många upprörs nu över att Sverige inte kommer att stödja förslaget om ett EU-täckande ålfiskestopp, inte minst Martin Falklind, Fiskejournalens chefredaktör.
– Där här sätter fingret på en allvarlig brist som Sverige har när det gäller att förvalta våra vatten- och fiskbestånd. När beslutsfattare totalt tillåter sig själva att ignorera fakta, och därmed låta misshushållningen fortgå, utan något som helst ansvar för resultatet, säger han.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 08 December 2017
Av: Hans Hällman