Allt fler fiskar på rödlistan

Den nya rödlistan över hotade arter från Artdatabanken SLU, är ingen rolig läsning. Vårt sätt att leva utarmar naturen, men för fiskarna finns det faktiskt några ljusglimtar.
Nya fiskarter på rödlistan är:
lake
sjurygg
havskatt
vitrocka
vitling
fyrtömmad skärlånga
Att havskatten hamnat där är föga förvånande. Varje vår pågår ett regelrätt rovfiske med garn på havskattens lekplatser. Att arter som vitrocka och fyrtömmad skärlånga försvinner är ett tydligt bevis på hur destruktiv bottentrålningen verkligen är. Bland de positiva nyheterna är att småfläckig rödhaj och piggvar inte längre anses som akut hotade. Det går alltså att vända en negativ utveckling.
I realiteten betyder rödlistan inte särskilt mycket. En fredning av hotade fiskarter vore naturligtvis självklar, men fortfarande står ekonomiska intressen över biologiska. Som sportfiskare kan vi bara se på när det storskaliga fisket skövlar haven och art efter art försvinner. Ser på gör också våra politiker och de myndigheter som är ansavriga för fisket.
Du kan ladda ner rödlistan som pdf-fil via den här länken.
Anders Nicander

Peter Gimdals rekordkatt från förra året var ett lysande undantag i svenska vatten som nästan rensats på havskatt.

Peter Gimdals rekordkatt från förra året var ett lysande undantag i svenska vatten som nästan rensats på havskatt.


Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!