Allt fler protesterar mot muddring i Öresund

På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Det riktas allt hårdare kritik mot Naturvårdstyrelsen i Danmark sedan de gett fortsatt tillstånd för den miljövidriga muddringen i Öresund. Bland de som protesterar hörs bland annat miljöorganisationer, biologer, forskare, yrkesfiskare och sportfiskare. Samtliga uppmanar att skriva på protestlistan, som nyligen passerade 1000 namn. Länk hittar du längst ned i notisen.
Öresund är ett unikt naturområde där bottentrålning varit förbjuden sedan 1932. Sedan dess har fisket och bottenmiljön blivit allt bättre – tills danska Naturstyrelsen tillät muddring av havsbotten. Nu har stora fartyg intensifierat ”dammsugningen” av sand och grus, som sedan ska användas i byggbranschen. Berömda fiskeplatsen Disken och dess grundtopp låg förut 7,5 meter under vattenytan. Nu har man sugit bort stora delar av grundet, som i dag ligger fem meter djupare. Enligt Greenpeace fungerar området som uppväxtplats för många fiskbestånd, eller har åtminstone gjort det innan muddringen.
Andra som är direkt beroende av ett fungerande ekosystem i sundet är de turbåtsskeppare som kör sportfisketurister, bland annat till Disken. Skepparen på turbåten Vandia, Thomas Nilsson, var den som först kontaktade Fiskejournalen och förklarade vilka förödande konsekvenser muddringen kan få. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind delar Nilssons oro.
– Det är bara att hålla med Vandias skeppare Thomas Nilsson, våra forskare, naturvårdsorganisationerna och andra som höjer ett varningens finger! Har man den minsta kunskap om marin biologi så inser man att det här kan orsaka en katastrof. Bottenmiljön är oerhört viktig för produktionen i våra hav. Exempelvis har forskningen visat att havsområden som inte bottentrålas (som exempelvis Öresund) producerar 100 gånger mer marint liv, jämfört med områden där bottnarna trålas! Att sugar bort bottenstrukturen helt och hållet…ja man häpnar ju över människans dumhet!
Vill du protestera? Skriva på protestlistan här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!