Ålmassakern fortsätter

Ål som rensats bort från ett galler. I vandringstid sker detta kontinuerligt i många av våra kraftverk. Foto: Ingemar Alenäs

Ålen är utrotningshotad. Det största hotet mot de vuxna ålarna är kraftverken. Ålarna fastnar på gallren och hackas sönder i turbiner under tiden som Sveriges kraftverksägare vägrar miljöanpassa sig.
Sannolikheten för en vuxen ål att klara sig ut till havet, utan att fastna i ett kraftverk beräknas till fyra procent. Att det finns vandringsvägar för ålar och andra fiskar, borde vara en självklarhet i vårt land. Men kraftindustrin kämpar med näbbar och klor för att stoppa en ny vattenlagstiftning som tvingar dem att ta ansvar.
För varje utvandrande generation ålar som fastnar på galler och i turbiner, närmar sig ålen utrotning. Under tiden kan kraftverksägarna lugnt fortsätta  tjäna maximalt med pengar på vattenkraften, och behöver inte lägga några resurser på vandringsvägar, eftersom en tvingande lagstiftning saknas.
– Politikerna måste nu ta sitt ansvar för våra gemensamma värden och inte bara lyssna till enskilda kraftverksägare som skriker så fort de hör talas om miljöanpassning, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
– Vi naturvänner och sportfiskare måste uppenbarligen höja våra röster. Vi är flera miljoner människor. Antalet privata kraftverksägare är inte fler än cirka 1000 stycken. Sedan tillkommer några hundra företag, som E.ON, Vattenfall, Fortum, Statkraft och Jämtkraft. Ska denna lilla grupp få fortsätta förstöra vår gemensamma natur?

Maria Ålander

Publicerad: 10 April 2015
Av: Fiskejournalen