Annons
Annons

Ålryssjorna historia på Västkusten

Annons

Sedan några dagar tillbaka är det förbjudet att fiska med ålryssjor i Skagerrak och Kattegatt. Den utrotningshotade ålen får en chans och en mycket stor mängd unga torsk- och plattfiskar skonas från att dö i ryssjorna.
Under många år har Fiskejournalen kritiserat användandet av ålryssjor  i känsliga skärgårdsområden. Bifångstproblematiken var enorm och att tillåta fiske efter en art som är på väg att raderas ut vittnar om en cynisk och kortsint syn på naturens resurser.
Den femtonde september var sista dagen fisket var lagligt och  in i det sista har fisket pågått på många håll. Hur stor effekt förbudet kommer ha för att rädda ålen vet ingen. Hoten är fortfarande många där åldöden i vattenkraftverkens turbiner är det allvarligaste. Men detta är ett enormt stort steg i rätt riktning inte misst med tanke på att andra arter som balanserar på utrotningens brant ges en chans att komma tillbaka.
Anders Nicander
Nu har vikarna befriats från de dödsbringande ryssjorna. (Foto: Anders Nicander)

LÄS OCKSÅ

Annons
44 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Fantasktiskt :)
  Nu kan förhoppningsvis torsk och andra arter
  återetablera sig i fjordarna.
  Samt att ålen är skyddad.

 • Det var verkligen på tiden,så om man ser ryssjor nu längs kusten kan man räkna med att dom är olovliga då?Eller finns det yrkesfiskare som har specialtillstånd tro?
  Hoppas verkligen att man slipper se dessa ryssjor lång tid framöver.Tummen upp!

 • Äntligen, att det skulle ta så lång tid vittnar om vilken makt och lobbyverksamhet yrkesfiskarna bedriver och utövar. Hur många miljoner Torskar har fått sätta livet till…för ett fåtal individer tjänat stora svarta pengar på att utrota Ålen..
  Gott jobbat alla naturvänner !!!

 • Positiva nyheter, nu får vi hoppas att nästa steg blir att förbjuda bottentrålning..

 • Jag tycker att det är sorgligt. Ett yrke som funnits under lång tid försvinner från Västkusten. Förmodligen kommer nog ingen ens märka någon skillnad på fiskbestånden. Men den som lever får se.

  Det har ju varit en ganska infekterad akademisk strid kring ålfiskets vara. Jag hoppas bara att de som har kört över ålfiskarna ställer sina akademiska arslen till förfogande om det visar sig att de hade fel.

  När det gäller hur mycket torsk en ålefiskare får per år, så motsvarar det lika mycket som en knubbsäl, enligt det svar jag fått(pratat med ålfiskare som jag inte tror ljuger för mig). Påverkan av att ”sparka” 200 ålfiskare motsvarar i så fall en avskjutning av ca 200 knubbsälar på Västkusten. Vi kommer alltså om jag har räknat rätt inte ens märka någon skillnad på fiskbestånden.

 • Du har nog helt rätt,, man kommer knappast att märka någon skilnad,, men det beror inte på någon säl, har nog mycket mer med yrkesfisket och turbin döden..

  Sen så visst är det synd om de fiskare som blir utan arbete, men många yrken har förvunnit genom tiderna, några saknade, men ingen som verkeligen behövdes.. Och fiskar man en art till gränsen för utrotning har jag ärligt nog svårt att känna någon sympati för dem.

 • svar till per bofors……..så någon har tjänat stora svarta pengar på fiske……….jag hoppas att du vet vem det är så du kan tala om det för mig så rättvisa kan skippas jag sitter nämligen på en sådan position så jag kan fixa till detta
  dom skall ju handlöst inför rätta eller hur??????

 • Josef L: Och ålfiskare är ju verkligen insatta i och har studerat hur mycket torsk säl äter, helt ärligt så blir det du skriver bara dummare och dummare.

  Än mer korkat blir ditt påstående om man betänker hur mycket torsk som du i din lilla bubbelvärld inbillar dig att torsken äter, för med det i åtanke så borde ju tvåhundra sälar betyda ohyggligt mycket för de lokala bestånden..

  Så än en gång så har du visat upp din briljanta förmågor i att dra helt ologiska slutsatser och prata goja!

 • Josef L: Och ålfiskare är ju verkligen insatta i och har studerat hur mycket torsk säl äter, helt ärligt så blir det du skriver bara dummare och dummare.

  Än mer korkat blir ditt påstående om man betänker hur mycket torsk som du i din lilla bubbelvärld inbillar dig att torsken äter, för med det i åtanke så borde ju tvåhundra sälar betyda ohyggligt mycket för de lokala bestånden..

  Så än en gång så har du visat upp dina briljanta förmågor i att dra helt ologiska slutsatser och prata goja!

 • Jörgen, när det gäller ål är nog inte sälen någon större bov som du säger. Men ålfisket(ryssjefisket) har utpekats som bov för att det inte finns någon torsk och de som pekat finger får ju sin teori testad nu. Jag är ju övertygad att vi inte kommer få se någon skillnad alls, av den enkla anledningen att sälen rimligtvis äter i trakterna av 3000 – 4000 ton torsk längs Västkusten. Då lär ju inte de uppskattingsvis 40-60 ton torsk som hamnar hos ålfiskarna göra någon märkbar skillnad.

  Raffe: Frågan är om du finns på verkligt eller är någon form av bot som kläcker ur sig diverse negativt laddade ord. Tips: Orkar du inte läsa igenom det som du själv skriver, så orkar nog ingen annan det heller.

 • JosefL: Som vanligt har du inget annat än svammel tillföra att tillföra diskussionen, hur mycket mothugg behöver du egentligen för att inse vilken idiot du lyckats framställa dig själv som?

  Anledningen till att du inte vågade ta debatten med Martin Falklind blir tydligare och tydligare för varje gång du öppnar munnen, raden av grodor slutar ju aldrig skutta ur den..

 • Raffe: Du diskuterar ju inte ens sakfrågan, bara spyr galla. Det är sorgligt att du får fortsätta utan att få en tillsägelse utav fiskejournalens personal. På Bohusläningen eller något annat respekterat forum hade du ju åkt med huvudet före för länge sedan.

 • På tal om Bohusläningen säl och skarv:

  http://www2.bohuslaningen.se/artikel_pm_standard.php?id=214883&avdelning_1=101&avdelning_2=101&avdelning_3=0

  Artikeln var från 2005. Sedan 2005 har yrkesfiskets fångster begränsats. Bland annat har landningarna i Kattegatt av torsk gått ner från 336 ton(2005) till 42 ton(2010).

  Sedan ett tag tillbaka har även det införts KW dagar(2008?) för bland annat trålare vilket har drastiskt minskat antalet tråltimmar. Någon som märkt någon skillnad?

  http://www.havet.nu/dokument/Vh_Ny%20%C3%A5terh%C3%A4mtningsplan.pdf

 • JosefL: Vänta nu lite herr Foliehatt, nu får du allt ge dig, läs vad du själv skriver innan du kastar fler handgranater i glashus. Den som dragit det här långt ifrån sakfrågorna är du, först ljuger och pratar du en massa strunt som du inte har förmågan att försvara, när sedan argumenten tryter så försöker du som ett litet barn idiotförklarar de du debatterar med.. och sen har du mage nog att gråta krokodiltårar.

  Att du fått sprida din dynga oemotsagt på Bohuslänningen, och ja jag har läst ditt trams även där, är enkom för att antalet tecken som går att få in i deras kommentarsfält är för få för att på ett faktaspäckat och tydligt nog vis motbevisa de irrläror du försöker pådyvla läsarna. Att behöva dela upp inläggen i massor med små delar gör dem nämligen i princip oläsbara.

  Så ge dig nu, och försök inse att det troligen inte finns en enda sportfiskare, marinbiolog, seriös forskare eller någorlunda insatt läskunnig människa överhuvudtaget som gått på dina fabler och amsagor.

 • JosefL: Intressant att du hänvisar till en artikel där Kosterhavets Jaktvårdsförenings ordförande yttrar sig om säl och skarv, att han tidigare forskat kring säl gör ju knappast honom till någon auktoritet på Skarv..

  Vad det gäller märkbar skillnad så lär det nog ta många år innan även om ett totalt fiskestopp skulle införas. Problemet ligger ju i att yrkesfisket lyckats med bragden att köra torskens lekbiomassa i Kattegatt helt i botten, att de lyckats sänka den med 80-90 procent bara sedan 1999 är ju oerhört skrämmande med tanke på att den redan då var extremt låg.

  Och med tanke på ditt engagemang för de ”stackars” ålfiskarna och dina jämförelser med vad säl och andra djur i vår natur äter, har du aldrig hört talas om principen om ”många bäckar…”?

 • Josef & Raffen!

  Jag måste säga att ni två har en unik stil och jag är övertygad om att många finner er aldrig avmattande debatt klart underhållande.
  Men – och hoppas inte att ni tycker att jag är en tråkig glädjedödare nu – får jag be er att tänka lite på hur ni tilltalar varandra?
  Snälla, ni behöver väl inte ägna er åt personangrepp och diverse tillmälen. Jag tror att ni kan puckla på varandra ganska bra även när ni håller er till sakfrågan – er kära säl.

  Simma lugnt!
  Martin Falklind

 • Vad skall jag försvara? Att någon som inte kan räkna grundskolematte kallar mig idiot?

 • Men snälla…
  Kan ni inte försöka i alla fall?
  Testa att vara lite hövliga, trevliga, vänliga mot varandra.
  Jag vet att det är svårt, men man kan faktiskt debattera hårt utan att kasta skit.

 • Visst är det tråkigt Martin, och jag har faktiskt försökt att hålla mig men det är så svårt när man har att göra med personer/organisationer som medvetet och upprepade gånger far med lögner, än svårare är det när det gör det på vår egen, alltså sportfiskarnas, hemmaplan.

  Tyvärr är det lönlöst att försöka debattera med dessa herrar och damer då de inte är ute efter debatt, de är ute efter att ostört få basunera ut något de innerst inne inte ens tror på enbart för att fylla sina penningpungar. Det som skrivs går att jämföra med diskussionen mellan naturvänner och rovdjursrevisionister där den senare gruppen helt bortser från i logik, fakta, forskarrapporter och internationella jämförelser.

  Det verkar dessutom som om det i mångt och mycket är samma personer som engagerar sig i bägge frågorna, det är alltså ofta samma personer som vill decimera/utrota vargen som vill göra detsamma med sälen och skarven.

  Ett typexempel på oviljan att debattera är när jag försöker diskutera fakta och då JosefL hänvisar, som du säkert sett,till och försöker inkompetensförklara undertecknad för en endaste uträkning/händelse utav alla de som redovisats. Det än intressantare i kråksången är att just det räkneexemplet är ett medvetet felsteg som gjorts enbart för att påvisa vad JosefL själv gjort/gör för fel, och den debattekniken är faktiskt ganska normal för de allra flesta.

  Så frågan är hur man skall behandla någon som JosefL som alltså inte vill diskutera i normal mening, hans agerande gränsar mellan det som normalt klassas som ett internettroll och en reklam och propagandabasun för en natur, fauna och miljöfientlig intresseorganisation.

  Så ja, det är frustrerande och oerhört tråkigt att se när de här bidragsstöttade natur- och miljöfientliga organisationerna nu försöker göra FiskeJournalens kommentarsfält till ett propagandainstrument för sina irrläror, att se när de försöker lura de som inte haft tid, möjlighet eller ork att läsa på ordentligt känns hemskt.

  Vad det finns för lösning på problemet vet jag inte, kanske borde ni likt t.ex Aftonbladet ha regler (vilka dock inte efterlevs) där inlägg med medvetna lögner skall plockas bort, risken är väl annars att många medvetna sportfiskare tröttnar att det inte skrivs annat än trams här, och då har ju tyvärr JosefL och hans vapenbröder fått som de vill..

 • Martin, jag finner ingen mening med att debattera med någon som har som enda debattpunkt att kalla någon lögnare eller öknamn bara för att det inte passar hans eller hennes verklighetssyn.

  Jag kommer däremot fortsätta att peka på de riktiga anledningarna till att så lite fisk att sportfiska kring Västkusten. Detta uppbackat med länkar från statliga verk, forskare och sund mattematik, utan att visa någon form av osund fetisch för hattar i varje inlägg.

  Så alla läsare läs gärna denna länk igen:
  http://www2.bohuslaningen.se/artikel_pm_standard.php?id=214883&avdelning_1=101&avdelning_2=101&avdelning_3=0

  För mig är ju det ganska glasklart att det inte är yrkesfisket som är dagens torskproblem. Och som sagt artikeln är ju skriven 2005 innan stora nedskärningar inom yrkesfisket.

 • Jo just det, angående hatfetischer, så verkar de vara vanligt. För så här skrev Ratatosk aka Jocke aka as js aka ? på fiskejournalens hemsida:
  —————————————–
  Faktum kvarstår fast du dragit på dig foliehatten, det var inte sälen som betade ned våra fiskbestånd utan yrkesfisket.

  För övrigt så kan jag bara hänvisa till Jockes diskussion med dig efter Anders Nicanders eminenta artikel om hur bra isvintrar är för havet, att du inte ens lärde dig något då säger väl det mesta om dig.
  Av Ratatosk – – torsdag 24 mars 18:18
  ————————————
  Nu kan ju en slarvig läsare kanske tro att det är en annan skribent med läggning för hatt fetisch som skrev detta. Men så skall inte vara fallet. Den skribent som ni säkert tänker på har förnekat detta och pratar ofta om att upprätthålla sanningen emot de onda.

  Som sagt, jag uppmanar en läsare som älskar att fiska att lobba för en kraftig decimering utav sälstammen. Detta i stället för glädjas åt ett förstört kulturarv. Men vad vet jag? Jag är ju bara en sagoberättare enligt vissa.

 • JosefL: Spännande läsning, nu är jag med andra ord alla som ger dig mothugg, lustigare än så här kan det nog knappast bli :D

  Och angående mitt namn, det finns mängder med folk som läser här som känner mig i verkligheten och vet att Raffen är ett smeknamn som jag haft i minst 30 år. Så JosefL (eller vad du nu heter), ta gärna och sök på mitt namn på FB så kommer du att hitta mig, jag hycklar nämligen inte med vem jag är som du gör.

  Vad gäller dina s.k fakta så har du plockat lite gamla siffror här och där och förkastat vad etablerade auktoriteter som t.ex Tero Härkönen redovisat i sina forskningsrapporter.

  Du har bland mycket annat påstått att..

  A) .. knubbsälen inte är en inhemsk art, trots att den varit talrik utefter västkusten i minst 8000 år.

  B) …knubbsälen bär skulden till de dåliga fiskbestånden i Kattegatt och Skagerack, trots att den bara åt ca 1% av vad yrkesfisket drog iland när fisket började försämras och trots att hela den Svenska knubbsälstammen då bara var något tusental djur.

  C) ..knubbsälens föda utefter västkusten rent generellt består av 80% torsk, trots att det finns forskning som bevisar att dess diet, inte ens när det var gott om torsk i jämförelse med idag (1977-1980), bestod av mer än 20% torsk.

  Detta och mycket mer är du fullt medveten om, men ändå försöker du framställa sälen som boven i dramat när det gäller bristen på torsk. Frågan man med det i minnet bör ställa sig är, förstår du inte det du läser eller struntar du i det bara för att det inte passar dig?

 • Det skulle givetvis vara..

  C) ..knubbsälens föda utefter västkusten rent generellt består av 80% torsk, trots att det finns forskning som bevisar att dess diet, inte ens när det var gott om torsk i jämförelse med idag (1977-1980), inte bestod av mer än 20% torsk.

 • Lite mer info angående västkustens knubbsälar och de generaliseringar kring dessas födointag som gått att läsa i en del kommentarer..

  ”Knubbsälen är en opportunistisk predator som
  lever av ett stort antal fiskarter som i huvudsak fångas i anslutning till vegetationsfria grunda
  bottnar. Knubbsälen har dock betydligt svårare att fånga fisk i vegetation som tång och ålgräs, men även arter som är bundna till hårda bottnar saknas eller finns i mycket små mängder i knubbsälens föda.

  En jämförande studie av knubbsälens och storskarvens födoval i samma områden visade att skarven mycket effektivt kunde ta vegetationsbundna fiskarter som ålkusa, rötsimpa, stensnultra, berggylta och tejstefisk, medan de flesta av dessa arter i stort sett saknades i knubbsälens föda.

  Andra vanligt förekommande kommersiella arter som i stort saknas i knubbsälens diet är ål, laxartade fiskar och makrill. Knubbsälen äter heller inte skaldjur som hummer, krabba eller musslor. Detta visar att knubbsälen trots en stor bredd i sitt födoval är begränsad i sitt födosök till de arter som den kan fånga över vegetationsfattiga mjuka havsbottnar.

  Födovalet uppvisar även stora regionala skillnader. Fekalieprover tagna från Anholt i Kattegatt visar att 75 % av totala intaget räknat i viktsprocent utgjordes av olika arter av flatfiskar, varav den viktigaste var sandskädda (44 %) följt av skrubbskädda (17 %) och rödspotta (12 %). Andra viktiga arter var torsk (11 %) och tobis (9 %). Liknande fördelning av bytesfiskar ses även i andra områden dominerade av grunda sandbottnar, t.ex. i Wadehavet”

  Tero Härkönen 1992. Rev. Tero Härkönen & Björn Helander 1994, Tero Härkönen 2002, 2006.
  © ArtDatabanken, SLU 2011-01-20

 • Eftersom din och min verklighet påfallande ofta skiljer sig både mattematiskt och uppförandemässigt, så kanske du kan med länkar bevisa att vår läsförståelse inte har samma problem.

  Börja med att skicka en länk där du kan stödja ditt uttalande i A:
  ”trots att den(knubbsälen) varit talrik utefter västkusten i minst 8000 år”

  Sedan att jag skulle ha sagt:
  ”knubbsälen inte är en inhemsk art”

 • JosefL:

  Det är möjligt att du har inte formulerat dig exakt så, men du har skrivit att knubbsälen inte tillhör vår fauna och om inte det betyder samma sak som att den inte är inhemsk så får du gärna förklara skillnaderna.

  Det finns massor med arkeologiska fakta om vad våra förfäder under äldre stenåldern hade för huvudföda, de som är intresserade kan själva läsa på lite om Hensbackakulturen, Sandarnakulturen eller varför inte om fynden som gjorts vid utgrävningarna av stenåldersboplatserna där IKEA vid Torp (utanför Uddevalla) skall byggas. Så JosefL, det är bara för dig att ge dig ut och söka info själv, om du nu är intresserad vill säga..

  Nämnas kan ju också att knubbsälen på den tiden var så vida spridd att den fanns ända upp i norra Bottenviken, de har nämligen hittat lämningar ända uppe vid den gamla byn Miessávrre (Messaure) utanför Vuollerim, havsnivån var ju då 160 meter högre än idag. Allt enligt Gunilla Edbom som är arkeolog på kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

 • JosefL: Nu vet jag ju inte riktigt vad du definierar som västkusten, men jag antar att Kattegatt är en del av den, är det korrekt?

  Då borde nämligen den här läsningen vara intressant..

  Det här står alltså att läsa i ett utkast till den nationella förvaltningsplanen för knubbsäl (Phoca vitulina) i Kattegatt och Skagerrak från 2007.

  ”De äldsta arkeologiska fynden av knubbsäl är 8 500 år gamla och härrör från Kattegatt och Östersjön. För Skagerrak finns det inga bevis för förekomst av knubbsäl innan 1700-talet. Det finns dessutom en period på 3 000 år (5000 till 2000 år sedan) då fynd av knubbsäl saknas helt i Kattegatt. Detta tyder på att knubbsälen hade en kontinuerlig utbredning från Östersjön ut till Kattegatt för ca 8 000 år sedan men att populationen sedan slogs ut i västerhavet. Därefter tycks det som att knubbsälen åter koloniserat och slagits ut i Kattegatt vid ett flertal tillfällen innan den slutligen lyckades etablera sig i såväl Kattegatt som Skagerrak på 1700-talet.”

  http://www.salarochfiske.se/download/18.3fb1a3bd12062103674800011263/F%C3%B6rslag_f%C3%B6rvaltningsplan_knubbsal_07.pdf

 • Rent seriöst, vad har säl och torsk med att göra att vi blir av med några inte saknade ålfiskare??

 • Jörgen: En del i problematiken kring ålfisket handlar ju om att ålfiskarna inte enbart fiskar ål, utan om att det också stryker med en hel del annan fisk under fisket..

  Så det diskussionen handlar om är att Josef inte tycker att det spelar någon roll om ålfiskarna försvinner eller inte för fiskebestånden eftersom det finns djur (som t.ex säl) som äter fisk..

  Det där med ”många bäckar små” har nämligen passerat honom utan att han tagit någon notis om det..

 • Jag bad om länkar som stödde dina uttalande:

  ”trots att den(knubbsälen) varit TALRIK utefter västkusten i minst 8000 år”

  Sedan att jag skulle ha sagt:
  ”knubbsälen inte är en inhemsk art”

  Och fick det inte. Men det visste ju jag redan från början. Och det är just därför jag inte orkar diskutera med dig längre. Våra skillnader i läsförståelse förhåller sig exakt på samma sätt som våra skillnader i mattematik och uppförande.

  För att du skall förstå hur fel ute du är ( vilket jag faktiskt inte tror att du ens förstår) så skickar jag en länk som med ditt sätt att resonera, bevisar att mammuten varit TALRIK i Sicilien i minst 1,8 miljoner år.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Mammutar

  Eftersom hela ditt debattsätt är så unikt och helt omöjligt att kunna debattera emot, så har ju du trott att min tystnad inneburit att du har rätt i sak. Istället beror ju min tystnad allt som oftast på att det inte är någon mening att bemöta någon med bilförsäljarsvada med kreativ läsförståelse som både kan böja mattematikens lagar och vad människor har sagt. Dessutom gapar denne lögnare och och foliehatt till de som inte håller med han, vilket inte gör inläggen mer sympatiska.
  ————————-
  Jag vill återigen uttrycka mitt stora beklagande för det som hänt ålfiskarna. De runt 200 personer har fått betala ett väldigt högt pris. Den som gläds åt att de förlorat jobbet borde veta hut.

 • Att fiska på en utrotningshotad art är väl inget att skryta med precis.
  Det är alltid tråkigt när människor förlorar sina jobb men sådant händer i dom flesta brancher.

 • Varför ska jag tycka synd om en grupp som livnär sig på att utrota de sista spilrorna av en art.. Jag grät inte över att Bödlarna blev arbetslösa heller…

 • JosefL:

  A) Jag gav dig tips så du kunde hitta informationen själv, klarar du inte av det så är det tyvärr inte så mycket mer att göra för jag tänker inte servera dig något på silverfat.

  B)Jag har inte citerat dig direkt, det har jag aldrig påstått.Däremot så skulle jag vara glad om du förklarade skillnaden mellan ditt påstående att knubbsälen inte tillhör vår fauna och min tolkning, alltså att du påstått att arten inte är inhemsk. För mig är andemeningen den samma, är den inte det för dig?

  Du är väl medveten om att man i svenska språket oerhört ofta kan använda flera olika ord för att beskriva saker?

  C) Ditt resonemang kring din definition av talrik haltar ordentligt på grund av det faktum att knubbsälen var en av huvudingredienserna i kostcirkeln, jämte fisk och val, för folken utefter västkusten under stenåldern. Men det är ju möjligt att den blev en vanlig kost bara för att den var så sällsynt, vad vet jag..

  B) Vad gäller dina intressanta och spännande teorier om sicilianarnas matvanor under stenåldern och dina teorier om mängden mammut på ön så kan jag tyvärr för lite om det ämnet för att uttala mig, så jag avstår, men du kanske kan berätta mer?

  Jag förstår att du tycker det känns märkligt att få fakta slängda i ansiktet på dig när du svamlar och uttrycker dina lekmannateorier, det kan inte vara roligt. Men unikt, det är det inte..

  Det du borde prova på är att svara på de frågor som ställs till dig, för det är inte unikt att göra, tvärtom, det tillhör god ton och hyfs, vilket du åtminstone påstår är viktigt för dig.

 • Tänkte på en sak till, är det bara undertecknad som märkt att när Josef L fått svar på sitt första inlägg i en tråd så handlar resten av hans inlägg i princip enbart om ordklyveri, personangrepp, dumförklaringar, beskyllningar och oerhört sällan om konkreta fakta till försvar för det han påstått.. man kan ju fråga sig varför.. ;)

 • Raffe: Jag bad dig att verifiera det du sa:
  ”trots att den(knubbsälen) varit talrik utefter västkusten i minst 8000 år”

  Och du skickar en länk:
  http://www.salarochfiske.se/download/18.3fb1a3bd12062103674800011263/F%C3%B6rslag_f%C3%B6rvaltningsplan_knubbsal_07.pdf

  Där du hämtar följande:
  … För Skagerrak finns det inga bevis för förekomst av knubbsäl innan 1700-talet….

  …Det finns dessutom en period på 3 000 år (5000 till 2000 år sedan) då fynd av knubbsäl saknas helt i Kattegatt….

  Jag måste fråga. Tycker du att det var en bra som länk som stödjer dina uttalande?
  ———————–

  Västkusten är ca 40 mil lång(y-led). På den huserar enligt naturvårdsverket minst 15000 knubbsälar. Det innebär att vi har en säl vart 25 meter. Det är mer än vad vår miljö klarar av. Lägg sedan då till att skarv har fullständigt exploderat så är det svaret på varför det är så tomt längs med Västkusten. Att det är mycket lättare att gnälla på stora stålmonster som sitter fjättade i kajen stort sett hela tiden kan jag förstå. Men jag måste fråga, älskar ni verkligen att fiska eller älskar ni att bråka?

 • JosefL:

  A) Återigen, tillhör inte Kattegatt västkusten?

  B) Ok, erkänner gärna att det borde stått sedan 8000 år istället för under 8000 år, men då knubbsälen ändå funnits i Kattegatt i över 5000 de senaste 8000 åren, och dessutom under de senaste 2000 åren så borde de väl ändå räknas som inhemska, och numera tillhörande vår fauna, eller?

  Som synes, och som jag påpekade i min senaste post så rör sig dina svar om annat än fakta, denna gång rör det sig om ordklyveri och inget annat.

  Så ja, länken klargör på ett närmst övertydligt vis att knubbsäl har funnits utefter större delen av västkusten i princip sedan äldre stenåldern, den har dessutom funnits även i Bohuslän i minst 400 år..

  ———————–

  Även om det skulle finnas 15 000 knubbsälar på västkusten (är Kattegatt då inräknat?) så är det helt uppåt väggarna att räkna ut hur många knubbsälar det skulle finns mer längdmeter baserat på hur lång sträckan är fågelvägen eftersom det finns mängder med öar (som t.ex Kosteröarna, Orust och Tjörn), fjordar (som Gullmarsfjorden) och vikar utefter den. För att få fram en korrekt siffra så måste alltså strandlinjen räknas, och den är ungefär 2,5-3 gånger så lång som fågelvägen.. Det räcker egentligen som svar på tramset om en knubbsäl var 25:e meter..

 • JosefL:

  1) Att vi inte skulle klara av 15000 sälar förefaller märkligt då vi historiskt sett haft större fiskbestånd här och minst lika mycket säl, hur förklarar du det?

  2) Hur förklarar du att fiskbestånden (och nu talar jag inte enbart om torsk) sjönk under 50, 60 och 70 talen när det inte fanns mer än något tusental sälar här?

  3) Är du medveten om hur mycket yrkesfisket drog upp ur haven utefter västkusten under dessa årtionden och har du jämfört de siffrorna med vad sälen behövde, både då och nu?

  Sedan är ”vi” inte ute efter bråk, det är inte ”vi” som medvetet förstör bottnar, skövlar bestånd och dessutom får subventioneringar för att göra det. Det är alltså inte ”vi” som för ett öppet krig mot våra hav och vår natur, att ”vi” däremot med demokratiska medel försöker få stopp på vansinnet är helt korrekt, men att påstå att ”vi” skulle bråka är rena rappakaljan.

 • En korrektion..

  ”i minst 400 år”, skulle givetvis stått i 4 århundraden…

  Ibland är hänger inte fingrarna med hjärnan.. och vice versa :D

 • Raffe: Jag har inte skrivit ”knubbsälen inte är en inhemsk art” då eller hur? Det har ju antingen du omedvetet hittat på eller ljugit ihop. Fast du slätar ju över det och springer raskt vidare till nästa sak som jag måste lägga 1 timma på att bevisa är ren påhitt. Kan du leka med tanken att det känns ganska meningslöst att behöva förklara att det som du skriver inte har något med verkligheten att göra gång på gång.

  Och vidare, ditt ”trots att den(knubbsälen) varit TALRIK utefter västkusten i minst 8000 år”

  Har nog de flesta insett inte är sant. Dock inte du själv då du skickar in en länk som motbevisar det som du själv säger??? Och när jag påpekar att länken gör det fortsätter du som inget har hänt???

  Ja vad skall man säga, du kan då ta en diskussion till en helt annan nivå. Kan det måhända vara det som man kallar troll på Flashback?

  Tack för mig / I rest my case.

 • Josef: Men jösses..

  Om en art varit en av ett folks huvudfödor under tusentals år så tror jag de allra flesta klarar av att leda sig fram till att just denna art fanns i såpass numerär att den kunde ses som talrik, oavsett vilken art det gäller.

  Och visst har du påstått att knubbsälen inte var en inhemsk art, även om du inte använde just det uttrycket, påstår man att en art inte tillhör vår fauna så säger man nämligen exakt det, men med andra ord.

  Om det inte räcker för dig att en art har levt utefter våra kuster i 5500 av 8500 år, och bland dem de senaste 2000 åren för att den skall som en del av vår fauna så är det din åsikt, och du är troligen ensam om den i hela världen

  F.ö så vore det intressant om du kunde precisera exakt vad det var i länken som jag lade upp som motbevisade det jag skrivit, för det har du nämligen ännu inte gjort.

  Så, återigen, det du pysslar med är inget annat än rent och skärt ordklyveri.

  Men så tillbaks till de frågeställningar som ställs, de rent konkreta..

  1. Är Kattegatt en del av västkusten?

  2. Är det verkligen rimligt att det skulle kunna vara sälens fel att fiskbestånden minskade under 60 – och 70-talen när den bara åt ungefär 1% av den mängd matfisk som yrkesfisket drog upp i samma hav och under samma period.

  3. Hur kan det komma sig att det under slutet av 1800 talet kunde finnas enormt goda fiskbestånd jämfört med idag trots att de då fanns minst lika mycket säl som idag?

  4. Är det sälens fel att arter som pigghaj, håbrand, slätrocka, knaggrocka, hälleflundra och en hel del till är hotade? Om inte, vad/vems fel kan det då vara?

  5. Om man skall räkna ut en sträckan av ett S, blir det då fel om drar ett streck från ändarna och enbart mäter detta?

  6. Räcker det om en art funnits här i 5000 av de senaste 8500 åren, och de senaste 2000 åren för att den borde räknas som en del av vår fauna, och därmed räknas som inhemsk?

  Väntar med spänning på svar på dessa enkla och konkreta frågor, och då helst utan massa svammel om annat.

 • Josef: Tänkte för skoj skull citera dig, om det nu är ok…

  Så på tal om att du förnekade att du påstått att Knubbsälen inte var en inhemska art…

  ”Knubbsälen hör inte hemma i våra fjordar.”

  Av Josef L – – lördag 07 maj 10:17

  För mig låter det som att du här säger att knubbsälen inte är en naturlig, eller inhemsk, art i våra fjordar, men du vet, jag har absolut för mig att Kungsbackafjorden och Marstrandsfjorden (som bägge tillhör Kattegatt) är fjordar, men jag kan ju ha fel..

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons