Alsvamp hotar fiskevatten

Alsvampen, som nu dödar den ena alen efter den andra, hotar sydsvenska fiskevatten. När alarna dör försvinner skyddet för fiskar i åar och bäckar.
Det är en aggressiv variant av alsvamp, Phytophtora, som snabbt håller på att slå ut hela bestånd av alar. Alen är ett karaktärsträd, främst längs mindre vattenflöden, där den ger skydd åt småfisk och stabiliserar erosionsbenägna strandbrinkar. Om alarna försvinner kan det bli ”ren öken” vid många populära fiskevatten.
Enligt forskare vid Göteborgs universitet har sjukdomen troligen kommit in med importerade växter. Kontrollen är inte längre lika noggrann, eftersom EU prioriterar handel mellan länderna. När en inhemsk art av växtskadegörare blandar sig med en närbesläktad ny smitta utifrån kan helt nya skadegörare bildas – och det är svårt att förutse vilka arter de kommer att ge sig på.
Det är inte alla alar längs vattendragen som blir sjuka. Forskarna hoppas nu kunna komma underfund med vad det är som gör vissa träd resistenta och därmed kunna hitta ett botemedel mot sjukdomen.
Svenne Andersson

Lummiga Björkaån, med sitt unika bestånd av storöring, kantas nu av döda och döende alar. (Foto: Svenne Andersson)

Lummiga Björkaån, med sitt unika bestånd av storöring, kantas nu av döda och döende alar. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!