Älvräddarna gör film om vattenkraften

Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda. (Foto: Tranås Energi)

Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda. (Foto: Tranås Energi)

Med finansiering från WWF, Telge Energi, Tranås Energi, Nipakademin samt Stiftelsen för älvarnas bevarande, gör Älvräddarna nu en film om vattenkraften och älvstriderna från 1960-talet och framåt.
Nu är filmen som Älvräddarna gör med erfarne Magnus Tingman (Uppdrag Granskning, Skavlan mm.) och Peter Sjödin, känd från TV, färdigfinansierad. WWF, Telge Energi, Tranås Energi, Nipakademin samt Stiftelsen för älvarnas bevarande bidrar alla med ekonomiska medel till projektet.
Filmen kommer att bli en resa i tid och rum, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det ska bli en slags ”road movie” där vi dels tar oss från vattenkraftens startår vid förra seklets början till lagförslagen från Vattenverksamhetsutredningen i år, dels besöker vi många olika platser rent geografiskt, säger Christer.
Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda, samtidigt som de goda exemplen från miljöanpassade kraftverk hos Tranås Energi kommer att lyftas fram.
– Vi kommer att ha med ett antal sakkunniga och experter, till exempel Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen, Nils Leine från Kammarkollegiet och givetvis Martin Falklind från Fiskejournalen, och andra, avslutar Christer.
Filmen ska vara klar i oktober och meningen är att den ska vara lika intressant och informativ för en totalt person som är totalt oinvigd i vattenkraftens eller sportfiskets gåtor som för en beslutande politiker i riksdagen, menar projektteamet.
Vi från Fiskejournalen återkommer om fler nyheter om filmen, här kan ni under tiden läsa om inspelningarna i Tranås Tidning.

 

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!