Älvräddarna kräver granskning av Vattenfall AB

Vattenfall som dominerande vattenkraftsproducent uppträder sämst i Sverige när det gäller att ta hänsyn till miljö, enligt Älvräddarna.

Emma Ihre på Finansdepartementet fick tredjepris i Miljöaktuellts lista ”Sveriges miljömäktigaste”. Detta för sin roll som etikgranskare av statliga företag. Nu vill Älvräddarna att hon granskar Vattenfalls etik när det gäller uppträdande kring sin vattenkraft.
Vattenfall AB som är ett statligt helägt företag, är Sveriges största vattenkraftsägare med en årsproduktion som är minst hälften av den totala vattenkraftsproduktionen. Älvräddarna menar att det medför ett extra stort etiskt och moraliskt ansvar.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och han menar att Vattenfall agerar som om året fortfarande är 1918.
– Det är beklämmande att se hur de i domstolsförhandlingar alltid lutar sig tillbaka på gamla otidsenliga tillstånd. Nu har de gått ett steg längre och försöker helt runda miljölagstiftningen genom att göra juridiska krumbukter som ingen remissinstans anser är möjlig, säger Christer.
I två kraftverk i Ångermanälven, Lasele och Långbjörn, försöker Vattenfall använda sig av omprövning istället för att söka tillstånd som vanligt för att avleda mer vatten än idag till sina nya turbiner i de båda kraftverken. På så sätt slipper de hålla samråd och göra en miljökonsekvensbedömning, vilket är en förutsättning i normalfallet. Utan dessa är det omöjligt att bedöma exakt vilka miljökonsekvenser en ökad tappning till turbinerna får menar länsstyrelsen, Sollefteå kommun, Kammarkollegiet, Lasele FVOF och Älvräddarna. Trots det fortsätter Vattenfall på den inslagna vägen och yrkar att domstolen ska ta sig an ansökan.
– Vårt brev till Emma Ihre på Finansdepartementet är ett sätt att uppmärksamma hur Vattenfall som dominerande vattenkraftsproducent uppträder sämst i Sverige när det gäller att ta hänsyn till miljö, miljöbalkens idé, EU:s bindande miljömål och etik och moral i största allmänhet, avslutar Christer borg.
Fiskejournalen kommer följa detta ärende och återkommer så fort svar kommer från Finansdepartementet.

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!