Älvräddarna yttrar sig om Lungsjöån

Älvräddarna har sagt sitt i ärendet Lungsjöån.

Som tidigare nämnts i våra notiser har både Kammarkollegiet och Falu kommun bestämt tagit avstånd från idéerna om ett nytt kraftverk i Lungsjöån i Falu kommun, Dalarna. Nu har också Älvräddarna yttrat sig.
Älvräddarna riktar i första hand in sig på att sökande inte kan visa att miljömålen enligt vattendirektivet kan uppfyllas med det nya kraftverket. Man har även pekat på att ett par vindkraftsverk skulle vara bättre för den biologiska mångfalden och att de dessutom skulle stämma bättre med sökandes namn; Håbo Vindkraft AB.
Älvräddarna har också på ett skickligt sätt bemött Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening, som är ombud för Habo Vindkraft i det aktuella fallet.
Johansson påstår att ”det inte finns någon forskning som visar att frisk fisk frivilligt sugs in i turbiner”, detta som argument för att fingaller framför turbinerna skulle vara onödigt. Älvräddarna visar på ett tydligt sätt i sitt yttrande att detta argument helt saknar relevans och ifrågasätter också om sökande i och med detta yttrande kan anses uppfylla de krav på kunskap som ställs i miljöbalken för att kunna få ett tillstånd.
– Det är inte alltid så lätt att bemöta så konstiga yttranden, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation. Man måste anstränga sig för att hänga med i de ologiska argumenten, men vi är nöjda med vårt yttrande och tror att miljödomstolen också ska se hur absurda och irrelevanta dessa påståenden är för fallet.
Nu avvaktar alla domstolens fortsatta handläggning av målet.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!