Ålyngel sätts ut på västkusten

Glasynglen kommer med strömmar ända från Sargassohavet. Foto: HaV
Glasynglen kommer med strömmar ända från Sargassohavet. Foto: HaV

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till utsättning av ålyngel, så kallad glasål, i svenska vatten.
Ålen är hotad av såväl fiske som vattenkraft och klimatförändringar. Då alla ålar kommer simmande ända från Sargassohavet och måste ta sig tillbaka dit för att leka, blir de extra utsatta som art. För att få så många ålyngel att överleva till vuxen ålder som möjligt, fångas glasål där de finns i stora mängder och sätts ut där de har chans att klara sig.
– Utsättningarna kommer främst att ske i områden på västkusten utan fiske och där det finns fria vandringsvägar, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.
Projektet leds av länsstyrelsen i Skåne och är en del av den svenska förvaltningsplanen för ål. Den innehåller i huvudsak åtgärder inom fyra olika områden; minskat fiske, öka överlevnaden vid passage förbi vattenkraft, utökade stödutsättningar och kontroll.
– Vi har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet. Tidigare var det främst för att stödja fisket men de senaste tio åren handlar det främst om att bevara och stärka beståndet. Ålen är en väldigt viktig del av den biologiska mångfalden, säger Jens Persson.

Maria Ålander

 

Publicerad: 06 January 2015
Av: Mathias Arnham