Annons
Annons

Ändrade regler ska skydda vildlaxen

Annons

– I juli har en större andel av den vilda laxen hunnit upp i älvarna och fångsten i fritidsfisket bör därför mest utgöras av odlad fisk, säger Martin Rydgren från HaV.

Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar och Internationella havsforskningsrådet (ICES) varnar också för en försämring av vissa bestånd under kommande år. Detta skriver Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i ett pressmeddelande – och föreslår ändrade regler för kustfisket efter lax i Östersjön.
– Den viktigaste frågan i år är att öka andelen odlad lax i fångsten, vårt mål är att mer än hälften ska bestå av odlad lax för att stärka skyddet för de vilda bestånden, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.
EU:s fiskeministrar beslöt i fjol att minska Östersjöns laxkvot med 51 procent, vilket innebar en stor förändring för yrkesfisket. Redan i juli 2012 stoppades allt svenskt yrkesfiske efter lax i Östersjön då kvoten var uppfiskad. Årets svenska kvot för yrkesfiske efter lax i Östersjön är 30 465 laxar, vilket är en minskning med elva procent jämfört med 2012.
Skälet är att många av älvarna – trots att bestånden förbättrats – är långt från målen för hur många laxungar som ska produceras där. Det finns idag ett 20-tal älvar med vildlax kvar i Sverige, framför allt i Norrland. Många av dessa har svaga bestånd och behöver ett starkare skydd. Inte ens de mest produktiva vattendragen i Bottenviken beräknas med säkerhet nå de mål som bland andra EU satt upp för bestånden av vild lax.
– Även om utvecklingen för de vilda laxbestånden generellt sett varit positivt sedan 1990-talet så är det många vattendrag som inte når dessa mål. Många av de mindre älvarna ligger långt under målen, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.
De starkaste bestånden av vildlax finns i dag i Torne älv, Kalix älv och Vindelälven. Exempel på älvar med svaga bestånd är  Råneälven, Rickleån, Sävarån, Lögdeälven, Öreälven samt Emån. Även i Ljungan och Mörrumsån har antalet laxungar minskat under flera år. I Moälven, Testeboån och Kågeälven drivs i dag lokala program för att få tillbaka bestånd av vildlax.
Redan i fjol infördes regler för att stärka skyddet för den vilda laxen. HaV beslöt då att fiske med fasta redskap, så kallade laxfällor, fick nyttja 60 procent av kvoten medan fisket med drivlinor fick nyttja 40 procent. Från och med 1 januari i år förbjöds svenskt fiske efter lax med drivlinor. Anledningen var att det vid fiske i öppet hav inte går att skilja vild lax från älvar med hotade vilda laxbestånd från dem som kommer från odlade laxbestånd eller starkare bestånd av vild lax. För kustfisket med fällor reserverades också en del av kvoten för fångst av odlad lax.
I år får kustfisket med fällor dela på hela svenska laxkvoten.
– 2012 bestod det svenska yrkesfiskets fångst av lax i Östersjön till två tredjedelar av vild fisk. Vårt mål är att mer än hälften av årets fångst består av odlad fisk. Vi förslår därför att en större del av kvoten i år reserveras för fångst av odlad lax, säger Martin Rydgren.
Fritidsfiske med fällor i Bottenviken bedrivs i dag med samma redskap som används i yrkesfisket men fångsten får inte säljas utan bara användas för eget bruk, så kallat husbehov. Enligt den senaste inventeringen fanns cirka 80 fällor för fritidsfiske i Bottenviken. Fångsterna från detta fiske ingår inte i den svenska kvoten för laxfisket. Det är därför inte möjligt att styra fisket här från vild till odlad lax med hjälp av reglering av kvoten.
HaV föreslår nu att fritidsfiskare i Bottenviken får sätta ut sina fällor tidigast den 1 juli. Tidigare gällde samma startdatum för yrkes- och fritidsfisket, den 19 juni.
– I juli har en större andel av den vilda laxen hunnit upp i älvarna och fångsten i fritidsfisket bör därför mest utgöras av odlad fisk, säger Martin Rydgren.
Både yrkes- och fritidsfisket efter lax med fällor stängs när den svenska kvoten är uppfiskad. De nya reglerna föreslås träda ikraft den 1 juni 2013.
Här kan du läsa remissförslaget
Här kan du läsa ”Biologiskt underlag och rådgivning inför beslut om kustfiskeregler för lax 2013”

LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Löjligt. Förmodligen står gråsälen för ett massmord på 1000 000 laxar. Mitt förslag: Samla upp de kroknästa havsgrisarna och gör naturgas av dem. Köpta forskare och tjänstemän som vet var skon klämmer, passar lika bra som jobbcocher, men gör mindre skada där.

 • Danska yrkesfiskare landar tusentals laxar i
  Blekingska hamnar medan Svenska yrkesfiskare
  ska stå och titta på.Vad är det för jävla fiske
  politik detta landet för.
  Säl och skarv måste hållas efter.
  Varför ska våra yrkesfiskare gå i konkurs.
  Vi måste ha konsumtionsfisk i butik
  All svart försäljning ska väck
  Stöd svenska yrkesf.
  Trollaren

 • Först bygger vi ut älvarna, sedan rovfiskar vi i havet, när sedan laxen tar slut så skyller vi på sälen. Människan är fantastisk

 • Rickard är fantastisk! Ligger det inte oss sportfiskares intresse att värna om våra sjöar, hav och vattendrag?
  Jag anser att låta naturen sköta sitt och sen skörda/ta del av överskottet är rätt väg att gå.
  – Men sälen äter upp all fisk, de blir inget överskott!
  Klart de blir, naturen balanserar detta mycket bättre än vi. Tänk fjällräv. Säger…

 • Rickard, vissa människor är fantastiska. Först tjänar de pengar på att det finns för lite säl. Sedan tjänar de pengar på att det finns för mycket säl.

  Det går ut mer smolt nu än förr. Ändå når färre laxar älvarna trots att yrkesfisket fiskade 600 000 förr. I dag ligger den siffran på ca 100 000.

 • Äntligen har en fiskepolitik värd namnet börjat föras i det här landet. (Yrkes)Fiskeriverket lades ner. HaV tar beslut som värnar bestånden. Det finns en annan näring som också gör anspråk på naturresursen lax. Nämligen fisketurismen. Glöm ej Uppdrag granskning i höstas. Värdet på ett turistfiske kontra yrkesfisket. 1 Miljard – 14 miljoner!

 • Urban, att släpa hit en rik Amerikan för att fiska, kan måhända vara ekonomiskt, men det är en miljömässig katastrof i en större skala.

  Och om vi tänker oss att varje turist bränner 1000 kronor per dag, skulle vi alltså haft 1 000 000 sålda fiskekort. Jag tror inte på den siffran alls. Den är humbug.

 • Josef, det går inte att bara anta vilka siffror som helst i din beräkning. Då är det klart det blir humbug. 1 miljard-värdet är noga uträknat, Plus att en fisks värde som lever är kvar i kanske 10 år!!

  Och det går väl upp färre laxar nu eftersom man fiskade sönder förut med 600 000!

 • Är även övertygad om att husbehovsfisket tar riktigt mycket som säljs svart. Vilt eller inte.

  Bra om de får vänta till juli.

 • Nej lars, det går ut mer smolt nu än tidigare, alltså är det inte utfiskat. Någon utfiskar just nu.

 • Begränsa det så kallade husbehovsfisket ytterligare. Det finns ingen anledning att de ska tillåtas använda fällor över huvud taget!

 • Tänka att där är några sportfiskare som har tänkt här!
  Ett stort Tack till er!
  Några har inte tänkt alls!
  Alex! Jag håller med dig!

 • Det är ju myndigheterna som bestämmer, och inte
  yrkesfiskarna hur många laxar som får fångas så
  anklaga inte dem för fel.Hur kan andra länder få
  fiska för fullt medan våra kontrollerade fiskare
  ska stå och se på.
  Sammarbeta istället för att kasta skit på varandra.Alla vill ha fina bestånd.
  Sälen och skarven måste hållas efter lyssna…

 • Drivlinorna var det roligaste fisket i östersjön men nu är det väck!
  Nu skrattar polacker o Danskarna åt duma svenskar!

 • Hur kan det gå till på detta vis!
  Polacker som skrev laxar som öringar och fick
  fortsätta fiska.
  Jag håller med Magnus,detta är hans liv och laxen
  som andra länder fångar är ochså vår så varför
  ska yrkesfiskarna i Sverige de mest kontrollerade
  stå och titta på medan andra länder vräker upp
  lax.De fiskar otroligt mycket på sina linor.
  Stöd…

Annons
AKTUELLT

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons