Ang notisen – Tjuvstart innan havsöringpremiären

Klingberg svarar:
Hej Anders
Reglerna gällande havsöringfisket längs västkusten är glasklara, vi får inte ta upp någon öring mellan 1/10 och 31/3. Naturligtvis går det att fiska efter andra arter, så som sik eller regnbåge och gör man det så bryter man alltså inga regler och bör heller inte betraktas som att man gör det. Men fiskar man riktat efter havsöring under denna tid så går inte att försvara.
Så här säger reglerna på länsstyrelsen Västra götalands hemsida:

”Fiske efter lax och öring är förbjudet inom kustvattenområdet under tiden från och med 1 oktober till och med sista mars, utanför kustvattenområdet under hela året.”

När reglerna en gång ändrades så gjordes även en rad andra begränsningar gällande annat fiske. Bland annat infördes tydliga restriktioner för nätfiske innanför 3-meters-zonen. Naturligtvis innebar en sådan reglering stor ilska bland dem som nätfiskar. Av den anledningen tycker jag att också vi flugfiskare bör ta vårt ansvar och respektera rådande förbud till riktat fiske efter havsöring under förbudstid.

Så här säger Lars Molander vid Länsstyrelsen Västra Götaland:
–  En stor del av västkustöringens energiintag går åt för att upprätthålla saltbalansen. I exempelvis Östersjön behöver inte havsöringen lägga lika mycket energi på att reglera salthalten, detta i sin tur leder till att konditionen hos öring i Östersjön kan vara bättre tidigt på året. Utlekt fisk i Bohuslän är ofta i dålig kondition under det första kvartalet. Ett olagligt riktat C&R fiske på utlekt fisk kan leda till ökad dödlighet!

Väljer man alltså att rikta sitt fiske efter havsöring och sedan återutsätta dem så är det enligt ovanstående utdrag ett lagbrott. Om vi flugfiskare som ju så ofta förknippas med fiskevård ifrågasätts av andra intressegrupper så undergräver vi förtroendet för oss som grupp. Och det tycker jag att vi ska akta oss för!

Annons
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!