Ännu sämre i Ringsjön

Skånska Ringsjön är inte alls det fina fiskevatten det skulle kunna vara – och nu blir det ännu sämre, när fiskevårdsområdesföreningen infört regler som innebär förbud mot motor vid sportfiske.
Stora Ringsjön mitt i Skåne har egentligen förutsättningar att bli ett riktigt sportfiskeparadis, med framförallt goda bestånd av abborre, gädda och gös. Men tyvärr lever fiskevårdsområdesföreningen i en annan tid och prioriterar nätfiske framför modernt sportfiske. Eftersom det, förutom fritidsfiske med nät, förekommer ett omfattande yrkesfiske innebär det att flertalet fiskar aldrig hinner växa till sig innan de fiskas upp.
För att ytterligare markera att man inte alls vill ha några sportfiskare i sjön har föreningen nu beslutat att förbjuda all användning av motor, även elmotor, vid sportfiske. Detta är naturligtvis ett dråpslag mot de skånska sportfiskare som är intresserade av att försöka fånga gös och gädda med vertikal- eller trollingfiske. Vanligt spinnfiske är tämligen ineffektivt i den stora och ganska konturlösa sjön.
Svenne Andersson

Den här storgösen på 11,2 kilo fångades Anders Mortier vid trollingfiske i Ringsjön – för några år sedan.

Den här storgösen på 11,2 kilo fångades Anders Mortier vid trollingfiske i Ringsjön – för några år sedan.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!