Antarktis bottenliv hotas av värme

Artrikedomen vid Antarktis havsbottnar förväntas minska till följd av en ökad temperatur. Foto Leif Anderson

Djurlivet under det antarktiska istäcket är rikt, men en ny studie visar att många arter riskerar att försvinna om havet värms upp till följd av globala uppvärmning.

Vi har under sommaren kunnat läsa om kraftiga regn över Antarktis och att ett enormt isblock – som var dubbelt så stort som Gotland – slitits loss från den istäckta kontinenten. Båda incidenterna tros ha koppling till ett allt varmare klimat.
Nu visar en nio månader lång studie att även livet under isen – som i dagsläget är väldigt artrikt – kan påverkas av värme i betydligt större utsträckning än man tidigare trott. Vissa bottenlevande arter lär gynnas på bekostnad av andra, med konsekvensen att artrikedomen kraftigt minskar. Forskarna har framförallt upptäckt att mossdjuret Fenestrulina rugula och masken Romanchella perrieri gynnades redan vid en grads temperaturstigning.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Current Biology, och har redan väckt stor uppståndelse. Inte minst eftersom resultatet kan ge en vägledning om vilka effekter den globala uppvärmningen kan få också i andra havsområden.

Läs mer om studien här.

Läs publikationen i Current Biology här.

Hans Hällman

Publicerad: 04 September 2017
Av: Hans Hällman