Äntligen dags för lakfiske!

Laken leker vintertid. Genom att returnera fisken varsamt ökar chansen till lyckad lek. Foto: Anders Forsberg

Vinter betyder laksäsong och många ser fram emot att tampas med denna mytomspunna nattjägare.  En som redan hunnit komma igång är Anders Forsberg. Här berättar han om årets framgångsrika premiär och ger lite tips på hur också du kan lyckas.

Anders premiärtur förlades till en å i närheten av mynningen i Bottenviken. Isflak hade redan bildats i det iskalla vattnet och han insåg snabbt att fisket skulle bli krävande. Men eftersom han vet att rätt plats är avgörande för ett lyckat lakfiske så valde han att stanna. Anders använder gärna ett enkelt paternostertackel knutet med water knot, ett 60 grams miljösänke och karpkrokar i storlek 2/0. När det kommer till betet så är svaret en klassiker. – Gärna mört. Och djupfryst går bra om man inte kan få tag på betesfisk vintertid. Mörtbitarna ska gärna vara skurna ur mörtens mage, med tillhörande inälvor. Det verkar fungera bäst, berättar Anders.

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

När isflak passerar förbi måste förstås fisket vara aktivt. Det innebär att betet rör sig en del, men det oroar inte Anders. – Det svenska lakrekordet togs ju på en Rapala så lite rörelse skadar knappast. Jag fiskar ofta betet långsamt släpandes i botten eller strax ovanför. Det tycks få igång laken, berättar han. Genom att ta in betet aktivt har man dessutom lättare att märka när laken tar betet.  – Nappen kommer försiktigt och jag krokar gärna fisken tidigt eftersom jag gärna vill returnera den. Men tidigt mothugg gör att jag samtidigt missar en del hugg, avslutar Anders.

Vi tackar Anders för tipsen och hoppas att många blir sugna på lite lakfiske i vintermörkret.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!