Äntligen dags för lakfiske!

Laken leker vintertid. Genom att returnera fisken varsamt ökar chansen till lyckad lek. Foto: Anders Forsberg

Vinter betyder laksäsong och många ser fram emot att tampas med denna mytomspunna nattjägare.  En som redan hunnit komma igång är Anders Forsberg. Här berättar han om årets framgångsrika premiär och ger lite tips på hur också du kan lyckas.

Anders premiärtur förlades till en å i närheten av mynningen i Bottenviken. Isflak hade redan bildats i det iskalla vattnet och han insåg snabbt att fisket skulle bli krävande. Men eftersom han vet att rätt plats är avgörande för ett lyckat lakfiske så valde han att stanna. Anders använder gärna ett enkelt paternostertackel knutet med water knot, ett 60 grams miljösänke och karpkrokar i storlek 2/0. När det kommer till betet så är svaret en klassiker. – Gärna mört. Och djupfryst går bra om man inte kan få tag på betesfisk vintertid. Mörtbitarna ska gärna vara skurna ur mörtens mage, med tillhörande inälvor. Det verkar fungera bäst, berättar Anders.

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

När isflak passerar förbi måste förstås fisket vara aktivt. Det innebär att betet rör sig en del, men det oroar inte Anders. – Det svenska lakrekordet togs ju på en Rapala så lite rörelse skadar knappast. Jag fiskar ofta betet långsamt släpandes i botten eller strax ovanför. Det tycks få igång laken, berättar han. Genom att ta in betet aktivt har man dessutom lättare att märka när laken tar betet.  – Nappen kommer försiktigt och jag krokar gärna fisken tidigt eftersom jag gärna vill returnera den. Men tidigt mothugg gör att jag samtidigt missar en del hugg, avslutar Anders.

Vi tackar Anders för tipsen och hoppas att många blir sugna på lite lakfiske i vintermörkret.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!