Äntligen dags för lakfiske!

Laken leker vintertid. Genom att returnera fisken varsamt ökar chansen till lyckad lek. Foto: Anders Forsberg

Vinter betyder laksäsong och många ser fram emot att tampas med denna mytomspunna nattjägare.  En som redan hunnit komma igång är Anders Forsberg. Här berättar han om årets framgångsrika premiär och ger lite tips på hur också du kan lyckas.

Anders premiärtur förlades till en å i närheten av mynningen i Bottenviken. Isflak hade redan bildats i det iskalla vattnet och han insåg snabbt att fisket skulle bli krävande. Men eftersom han vet att rätt plats är avgörande för ett lyckat lakfiske så valde han att stanna. Anders använder gärna ett enkelt paternostertackel knutet med water knot, ett 60 grams miljösänke och karpkrokar i storlek 2/0. När det kommer till betet så är svaret en klassiker. – Gärna mört. Och djupfryst går bra om man inte kan få tag på betesfisk vintertid. Mörtbitarna ska gärna vara skurna ur mörtens mage, med tillhörande inälvor. Det verkar fungera bäst, berättar Anders.

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

När isflak passerar förbi måste förstås fisket vara aktivt. Det innebär att betet rör sig en del, men det oroar inte Anders. – Det svenska lakrekordet togs ju på en Rapala så lite rörelse skadar knappast. Jag fiskar ofta betet långsamt släpandes i botten eller strax ovanför. Det tycks få igång laken, berättar han. Genom att ta in betet aktivt har man dessutom lättare att märka när laken tar betet.  – Nappen kommer försiktigt och jag krokar gärna fisken tidigt eftersom jag gärna vill returnera den. Men tidigt mothugg gör att jag samtidigt missar en del hugg, avslutar Anders.

Vi tackar Anders för tipsen och hoppas att många blir sugna på lite lakfiske i vintermörkret.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!