Äntligen tar det skruv!

Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd.

Älvräddarna:
I Tranås Energis kommande satsningar kommer bolaget att använda sig av ny och mer miljöanpassad teknik. Tekniken bygger på principen om Archimedesskruven där vattnet driver en skruv som i sin tur driver en generator via en växellåda.
När det gäller småskaliga vattenkraftverk är egentligen det bästa alternativet ur miljösynpunkt, inget kraftverk alls. Men för att uppnå en högre överlevnad bland fisk på nedströms vandring i vattenkraftspåverkade vattendrag fungerar denna metod avsevärt mycket bättre än dagens vanliga turbiner. Troligtvis är Tranås Energi först ut i Sverige med att miljöanpassa vattenkraftverk med hjälp av skruvtekniken. Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd. I kombination med ett väl fungerande omlöp är detta en bra lösning för att främja den biologiska mångfalden i vattendragen då vandring både uppströms och nedströms möjliggörs.

Älvräddarna säger
”HaV förespråkar numera att BAT (bästa användbara teknik) eller BMT (bästa möjliga teknik) skall användas vid vattenkraftsproduktion. Skruven möjliggör att man utnyttjar vattenkraften på ett mer hållbart och avvägt sätt gentemot naturen. Genom användandet av skruven har hänsyn tagits till befintliga naturvärden och man bevarar även den ekologiska basnivån i vattendragen. Den dagen då det aktuella vattenkraftverket skall avskaffas lämnar man till skillnad från idag efter sig ett vattendrag med de ursprungliga ekologiska systemen bättre bevarade och möjliggör för dessa att återerövra vattendraget.”
Efter att Älvräddarna och Fiskejournalen diplomerat Tranås Energi för sin vilja att miljöanpassa vattenkraften fortsätter företaget att föregå med gott exempel och visar nu att det finns bättre sätt att jobba med vattenkraft på än dagens förödande installationer.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!