Anton Berglund fångade 71 arter på en sommar

Anton är Rapala cup-vinnaren som lyckades med det omöjliga - nämligen att fiska upp 71 arter under en och samma sommar.

Anton Berglund 15 år stod som segrare i Rapala Cup efter en rafflande sommar som erbjöd ett aldrig tidigare skådat artfiske för många unga runt om i landet. Anton själv fångade inte mindre än 71 arter under sommaren någon ingen har varit i närheten av tidigare i Sverige.

Vi ringde upp Anton för att gratulera och fråga honom om det häftiga fisket han har haft i sommar.

Hej Anton, ett stort grattis till årets seger i Rapala Cup! Hur känns det?

-Hejsan! Tack så hemskt mycket det känns väldigt bra och är väldigt kul! Men jag är också väldigt tacksam för all hjälp jag har fått. Det hade aldrig gått utan alla tips jag fått från mina vänner och andra artfiskare.

Är det några som du speciellt vill tacka?

-Ja min pappa Jonas framförallt som ägnat hela sommaren åt att köra runt med mig och fiska. Det hade varit helt omöjligt utan honom, men även de duktiga havsfiskarna i Team Isola och från min fiskeklubb Kungsbacka Sportfiskeklubb samt andra artfiskare, Rasmus Bäcklund som vann förra året har gett mig tips bland andra.

71 arter på en sommar är helt unikt, det är osannolikt att någon har lyckats med detta i Sverige ens på ett år tidigare, vad har du att säga om det?

-Det är helt galet, och lite kul att slå det gamla Rapala Cup rekordet som Rasmus Bäcklund hade, men det har varit en väldigt speciell sommar. Jag hade bestämt mig för att satsa på segern tidigt då jag kom tvåa förra året så det var bara att kämpa på när konkurrensen visade sig bli stenhård mot Hugo Lilja, klubbkamraten Melker Durell, Ludwig Essén och lysekilsgänget med bröderna Hjelm och Simon Abrahamsson Norén.

Hugo Lilja som kom tvåa fick 67 arter och han är några år yngre än dig vad har du att säga om honom?

-Det är en otroligt skicklig fiskare, han pressade mig ända till de sista dagarna, det var riktigt kul att ha så hårt motstånd. Jag träffade honom aldrig vilket var lite synd men jag förstod i efterhand att jag såg honom två gånger under sommaren. Dels utanför Bua när vi fiskade bonito och dels i Öresund sista helgen i augusti då vi var ute och fiskade kolja.

Hur många arter har du och din pappa totalt nu?

-Vi har runt 80 arter var båda två. Vi har precis skickat in våra listor till 50-klubben på artjakten.se där de svenska artjägarna som har 50 arter eller fler kan lägga upp sina listor. Det är kul för det blir fler och fler som fiskar arter så där kan man jämföra sina artlistor med andra och tipsa varandra om det är någon art som någon saknar.

Var det någon art som du hade hoppats på som du missade?

-Ja grönlingen kunde jag inte lura fast jag försökte på den. Sedan tappade jag en riktig kluns till sjurygg precis intill kanten. Jag hade gjort det klassiska misstaget att glömma håv och den lossnade när vi försökte lyfta upp den.

Är det några du är extra nöjd med då?

-Fenknoten tog jag och pappa nästan samtidigt, min var på 370 gram och hans på 460, det var på samma drift på disken i Öresund. Även lerskäddan och slätvaren är två fiskar som tyckte var extra tuffa.

Det är ett år kvar där du kan vara med i Rapala Cup, hur ser det ut för dig i framtiden vad kommer du att satsa på?

-Jag tror inte att jag kommer att satsa på att försvara segern, det kräver otroligt mycket energi för att vinna när konkurrensen är så hård. Jag unnar någon av de andra segern nästa år. Det blir nog mer satsningar på olika arter och stora individer, just nu har jag försökt på stora gösar utan framgång men snart startar trollingsäsongen på Vänern och Vättern och då ska jag satsa på öring, lax och kanske röding. Drömmen är en öring över 10 kilo.

Slutligen, har du några tips till andra unga fiskare?

-Ja det viktigaste är att ha kompisar som du kan dela dina upplevelser med och att lyssna på andra duktiga fiskare om du vill utvecklas. Sedan ska man inte ge upp om man misslyckas. Jag tyckte det var svårt i början när jag var yngre och inte fick så mycket fisk. Kämpa på så släpper det till sist, ju mer man fiskar desto mer fisk får man.

Tack så mycket Anton och ha det riktigt gott!

-Tack själv vi ses ute vid vattnen!

Här kan du se en lista över alla arter som Anton Berglund fiskat upp under sommaren.

Av: Hans Lidqwist/Sportfiskarna

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!