Är fettfeneklippt lax handikappad?

Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. (Foto: Morgan Fihn)

Fettfenan som finns hos åtta stora grupper av fiskar bland annat alla laxfiskar har länge betraktats som ett rudiment som kan ha haft betydelse för fiskarna i tidigare skede av utvecklingen, men utan betydelse för fisken i dag. Man har därför ansett att man kan ta bort fettfenan utan att detta skadar fisken. Som ett sätt att skilja mellan odlad och skyddsvärd vild laxfisk får varje år hundratusentals lax- och öringsmolt fettfenan bortklippt före utsättning i älvar och sjöar.
Nu visar ny forskning att fettfenan kanske inte är så betydelselös. Tomas Reimchen och Nicola Temple vid Victoria University i Kanada har visat att fettfeneklippta laxungar får en betydligt snabbare simrytm. Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. En teori är att fettfenan hjälper fisken att känna av vattenströmmen över ryggen och att fisk utan fettfenan påverkas negativt i turbulent vatten.
I Sverige har fiskerifolk länge grubblat över den allt sämre överlevnaden hos odlad lax. Kan orsaken vara att numera all odlad lax- och havsöring berövas fettfenan innan den släpps ut?
Olof Johansson

Publicerad: 12 October 2011
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: