Årets största lax 21,2 kilo

Krister Dagsberg och sonen Tobias hade sitt livs laxfiske utanför Simrishamn. Den vackra laxen simmar fortfarande kvar i Östersjön.


Krister Dagsberg och sonen Tobias hade sitt livs laxfiske utanför Simrishamn. Den vackra laxen simmar fortfarande kvar i Östersjön.

Tjugo sjömil sydväst om Simrishamn högg det för Krister Dagsberg. På kroken satt årets hittills största svenska lax.
Det blev en rejäl fight och flera rusningar på över hundra meter och fångstmannen Krister Dagberg från Malmö hade att göra ett tag. Under tiden förberedde guiden Johan Abelsson sin nya Mclay-håv med våg i skaftet. Fisken, som hade fettfenan kvar, kunde vägas, fotograferas och fick sedan oskadd återgå till Östersjön.
– Det bådar gott inför helgen då tävlingen Svenska Öppna Mästerskapen i laxfiske äger rum här i Simiris, säger skepparen Johan Abelsson.
– Detta är den sjätte laxen på över 20 kilo som vi fångat från min båt.
Svenska Öppna Mästerskapen i laxfiske är en ny form av laxtävling anspassad till de nya fiskeregler som innebär att fisk med fettfena, alltså vild fisk, måste återgå till havet. I tävlingen mäter och fotograferar man laxen, istället för att döda den och väga den iland. Därav den nyinförskaffade skonsamma håven som Johan Abelsson numera använder.
Läs mer på Johan Abelssons blogg.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!