Arjeplog – 2 juli

Lördagen den 2 juli är ett datum som alla miljövänner och sportfiskare bör notera i sina almanackor. Då ska så många som möjligt samlas i Arjeplog – och protestera så att det hörs och syns mot utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna.
Bakgrunden är välbekant för de flesta. Arjeplogs allmänning har ansökt om att få bygga ytterligare ett kraftverk i Arjeplogsströmmarna, mellan Sällasjön och Uddjaur. Ett kraftverk som kan förstöra fisket i en av landets bästa storöringsströmmar.
Trots motstånd från i stort sett alla remissinstanser fick Allmänningen tillstånd av miljödomstolen. Miljööverdomstolen vägrade att pröva ärendet och därmed är den juridiska vägen stängd. Men det finns kanske fortfarande möjlighet att förändra inställningen hos Allmänningens delägare. En majoritet av invånarna i Arjeplog är motståndare till utbyggnaden.
För att manifestera motståndet arrangerar Älvräddarna en demonstration i Arjeplog, lördagen den 2 juli. Mötet kommer att gästas av kända sportfiskeprofiler som William Moberg-Faulds, Peter Sjödin, Martin Falklind, Gunnar Westrin, Stefan ”Trumman” Trumstedt, Johan Broman med flera. Platsen för manifestation är en gräsplan så det blir fina möjligheter till picknick. Arrangörerna kommer att erbjuda grillmöjligheter samt försäljning av hamburgare, korv med mera.
Svenne Andersson

De fina strömmarna vid Arjeplog hyser riktigt grov öring. Här fångas varje år klunsar på 6-8 kilo. (Foto: Johan Sandlund, Guide Laponica)

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!