Äter du giftig fisk?

Missa inte berättelsen om miljögifterna som gjort den svenska fisken farlig att äta och om det politiska spelet som gjort att den finns på menyn ändå. Trots att den är bannlyst i resten av Europa. (Copyright Hans-Petter Fjeld/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Är det så klokt att äta lax och strömming från Östersjön? På söndag tar Sveriges radio upp dioxinproblemet i programmet P3 Dokumentär. Sändningen börjar klockan 14.03.
I början av 80-talet började forskare upptäcka att det var något fel i svenska vatten. Från industrierna släpptes gifter rakt ut i Östersjön, Vänern och Vättern. Pappersindustrin som blekte pappret med klorgas pekades ut som den stora boven.
Resultatet blev laxar och strömmingar med höga halter av miljögifter. Gifterna finns kvar i vattnet och lagras i de feta fiskarna, och när vi äter fisken följer giftet med. Forskarna varnar för att tusentals svenskar riskerar att drabbas av sjukdomar, barn kan få lägre intelligens och männen få försämrad fertilitet.
Men svenska regeringen har fattat ett beslut – fisken ska säljas ändå.
Missa inte P3 Dokumentär, söndag klockan 14.03.
Läs fler notiser om giftig fisk.
Morgan Fihn

Publicerad: 13 oktober 2012
Av: Morgan Fihn